Satul ecologic Findhorn

Comunitatea Findhorn este membru fondator al retelei Global Ecovillage.

Comunitatea Findhorn a luat nastere in 1962, cand familia Peter si Eillen Caddy impreuna cu Dorothy Maclean au construit un hotel. Dupa scurt timp, acesta a fost mistuit de flacari, fapt care i-a determinat pe cei trei prieteni sa se mute intr-o mica rulota de langa Marea Nordului. Aici, Peter a construit o gradina, ceea ce a facut ca Dorothy sa-si descopere abilitatea de a proteja si a ingriji plantele. In timp, au venit si alti oameni sa locuiasca in aceasta regiune, iar in 1972 a fost inregistrata ca Fundatia Findhorn. Astazi, comunitatea este in crestere si e cunoscuta ca fiind vegetariana. Are aproximativ 40 de membri din 40 de tari care se straduiesc sa creeze un model pozitiv de supravietuire pentru umanitate si planeta. Membrii comunitatii au gradini ecologice, cu o agricultura ce foloseste puterea vantului ca resursa energetica, plus un sistem de canalizare ecologic. Acum, orasul are 30 de cladiri „verzi" si un plan pentru construirea altor 40 in urmatorii ani.

 

Findhorn e membru fondator al retelei „Global Ecovillage", iar in 1997 a primit recunoasterea din partea Natiunilor Unite pentru model de buna practica al unei organizatii nonguvernamentale. In 2001 a fost creat un colegiu, denumit dupa numele fundatiei, unde se tin cursuri si traininguri despre dezvoltarea personala. Desi este un loc friguros si batut de vant, aici exista una din gradinile cele mai frumoase si mai luxuriante care pot fi imaginate. Meritul acestui fapt extraordinar poate fi atribuit, dupa cate se pare, doar ingerilor. 

Dorothy Maclean, fondatoarea comunitatii povesteste: “Ingerii sunt fiinte care dau viata naturii si creeaza tot ceea ce exista în ea. Eu nu mi-am imaginat ca ar fi fost posibil sa vorbesc cu ingerii, dar acest lucru s-a petrecut si a luat o asemenea amploare incat mi-a eliminat orice dubiu.”  In mijlocul nisipului rece si pietros al coastei scotiene se gaseste o gradina in care cresc plante absolut neobisnuite pentru acele latitudini, atat ca diversitate, cat si ca rezistenta, o gradina care i-a lasat perplecsi pe agricultorii si pe agronomii din toata lumea, multi dintre ei, fiind in imposibilitatea de a gasi o explicatie in termenii normali ai agriculturii, s-au resemnat si au acceptat interpretarea putin ortodoxa a ajutorului ingerilor. Dorothy nu vedea ingerii, doar le simtea prezenta si scria cand acestia transmiteau. Pe baza spuselor lor, ei sunt campuri de energie, inteligenta care se gaseste la baza oricarei specii, forta si energia care o fac sa creasca. Sunt incarnari ale inteligentei creatoare, vehicolul de expresie al vietii la toate nivelele.

 

 

Au sarcina de a promova evolutia. Dorothy a aflat ca orice specie a naturii are ingerii ei, iar ea intrase in contact cu cei ai plantelor, convingandu-se in fiecare zi de posibilitatea comunicarii cu ei. Iata un mesaj primit de la ingerii peisajului: “Pentru plante ploaia este mai buna decat apa pe care le-o poate da omul, pentru ca procesele naturale ofera plantelor o energie mult mai mare. Insa, cand omul gaseste ca este necesar sa ude plantele, poate transmite energia care ajuta plantele la fel ca si cea care insoteste ploaia. Daca omul gandeste ca este parte a unei vieti unice, atunci poate transmite multe vibratii, multa energie. Plantele sunt recunoscatoare pentru apa, dar mai ales pentru dragostea care poate insoti apa.”  Iata si un mesaj transmis de la un inger al unui singur tip de planta, un inger al marului: “Inflorirea si asteptarea fructelor viitoare va conduce la noi. Faptul ca dintr-o floare delicata, palida, cu o viata scurta, se naste un mar rosu, solid, este doar unul dintre miracolele lui Dumnezeu, unul dintre acele miracole care se petrec de multe ori pentru cei care stiu sa priveasca. Daca voi ati fi fost capabili sa vedeti mai mult decat ceea ce se petrece de-a lungul unei vieti, ati fi fost plini de uimire. Copacul care se dezvolta din samanta prezinta intregul proiect inscris chiar in samanta. Acest proiect este sub protectia ingerilor si se manifesta in frumusetea florilor si in soliditatea fructelor. Acesta este cuvantul devenit materie, aceasta este toata creatia, tinuta in echilibru de nivelele de viata pe care voi nu sunteti capabili sa le percepeti cu nivelul de constiinta limitat la care va mentineti. Fructele Pamantului rasar cu ajutorul tuturor acestor forme de viata. Voi oamenii va bucurati de fructe, dar faceti doar o mica parte din munca. Astfel incat cantecul vostru de lauda ar trebui sa fie mai mare decat al nostru.”

 

 

Si iata un frumos mesaj de la Domnul Elementelor, ingerul care guverneaza manifestarea vantului, a Soarelui, a pamantului, a apei – o invitatie facuta omului pentru a se integra din nou armonios in natura, intelegand ca este parte din aceasta si tinand cont ca separarea de ea nu are nici un sens pentru ca totul face parte din Dumnezeu: “Voi sunteţi fiii elementelor, sunteti construti din elementele din care faceti parte. Lumea si corpurile voastre au fost create pentru ca sa puteti experimenta si exprima bucuria Creatorului in infinitele sale manifestari. Omul se distruge pe sine insusi pentru ca se simte separat. Dar cum este posibil sa va simtiti izolati? Nu stiti ca vantul face parte din voi, ca soarele se daruie voua cu fiecare raza a sa si este o parte din fiinta voastra? Nu stiti ca voi veniti din apa, ca apa va uneste pe toti si ca voi nu puteti trai fara a respira aerul? Cum puteti fi atat de obtuzi si sa nu stiti ca toata constiinta Pamantului participa la suferinta fiecarui individ in parte? Ca aceasta constiinta exalta la bucuria fiecarei fiinte si participa la ea? Acest principiu al unitatii este exprimat si reprezentat pretutindeni. Noi dorim sa subliniem clar acest aspect, faptul ca fiinta voastra este legata inexorabil de intreaga lume si ca voi nu puteti sa maltratati Pamantul fara a va face rau voua insiva. Unitatea nu exista doar pe plan superior sau interior. Unitatea este globala pentru ca totul este Creatia lui Dumnezeu. Este aici si acum. Cine perturba proiectul global al Pamantului, echilibrul anotimpurilor si armonia tuturor manifestarilor materiale, perturba opera sacra si distruge sperantele legate de viitorul omului. Noi trebuie sa continuam sa repetam aceste lucruri, nu vom obosi niciodata sa le facem remarcate. Uneori va surprinde violenta elementelor? Ele vor deveni si mai violente daca omul nu-si va transforma atitudinea fata de aceste adevaruri! Iubiti viata, daruiti-va ei. Nu uitati ca fiecare lucru este o parte integranta din Creator si, in consecinta, si o parte din voi...” 

               (extras din "Ingerii" de Paola Giovetti)

 


Cautare