Moussaka

Moussaka este un fel de mâncare grecească delicioasă, care aduce în farfurie aromele și tradițiile mediteraneene.

Aceasta musaca este facuta cu fâșii crocante de vinete amestecate cu straturi de cartofi moi, infuzați cu rozmarin, înăbușite cu sos bogat de carne de miel și bechamel cremos.

Ingrediente: ulei de măsline extravirgin, 1 ceapa rosie taiata marunt, 450 grame carne tocată de miel, oregano uscat, scorţişoară, patrunjel proaspat, sare si piper, sos de rosii 700 ml, 2 vinete mari. Ingrediente pentru sosul bechamel: 50 de grame de unt, 5 linguri făină, sare piper, 4 cani de lapte 150 grame parmezan ras, 2 gălbenușuri de ou

Pentru a face musaca, se incinge o tigaie adanca si se adauga o cantitate generoasa de ulei de masline extravirgin, apoi, se adaugă ceapa rosie tăiată mărunt și amestecă bine folosind o lingură de lemn, lăsând-o să se calească. Se pune carnea tocată de miel, si se amesteca cu scorțișoară, oregano uscat și un strop de sare și piper. Se pune si sosul de rosii si se lasa să fiarbă 30 de minute În timp ce sosul pentru musaka se fierbe, feliați vinetele în fâșii circulare,de aproximativ 1 cm grosime. Se unge ușor o tigaie cu ulei și se pun vinetele la prajit până încep să-și schimbe culoarea și să se înmoaie Cartofii se taie subtiri si apoi se fierb pana se inmoaie si se lasa deoparte sa se infuzeze cu cateva crengute de rozmarin. Sos bechamel se face astfel: topiți 50 g de unt într-o oală de dimensiune medie și adăugați 5 x linguri de făină simplă. Amestecați foarte bine folosind un tel până când nu se formează cocoloașe și făina s-a dizolvat. Adăugați sare și piper și amestecați în continuare, lăsând-o să se gătească și să devină cremoasă ca textură. În timp ce amestecați, adăugați 4 căni de lapte și amestecați foarte bine, până când sosul bechamel se îngroașă și mai mult. Apoi, amestecați 2 gălbenușuri de ou și 150 g de parmezan ras. Continuați să gătiți până când toate ingredientele s-au dizolvat și s-au amestecat.

Odată ce bechamelul este gata, este timpul să-ți asamblați musaca Într-o tavă dreptunghiulară mare și adâncă, tapetați partea de jos cu primul strat de musaca cu vinete la grătar Deasupra vinetelor se adauga un strat de cartofi, apoi un strat de sos de miel, apoi se repeta vinetele si cartofii si se pune spuma bechamel cremoasa deasupra. Stropiți stratul final de musaca cu pesmet și oregano uscat și apoi puneti mai multă brânză parmezan proaspăt rasă. Se pune la cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius, descoperit timp de 30 min. Odată ce marginile au început să devină aurii, musacaua este gata. Tăiați o porție generoasă de musaca folosind o spatulă ascuțită și serviți pe o farfurie plată, rotundă. Puteți adăuga o crenguță de pătrunjel deasupra pentru o prezentare suplimentară.