Sarbatorile de Craciun in Romania

În România, sărbătorile de Crăciun și mijlocul iernii durează între 20 decembrie și 7 ianuarie.

Ziua Sfântului Nicolae este sărbătorită pe 6 decembrie. În seara zilei de 5 decembrie copiii își curăță pantofii sau bocancii, îi lasă lângă ușă și speră că Sfântul Nicolae le va lăsa mici cadouri! Sfântul Nicolae se mai numeste și „Moș Nicolae”. O traditie spune ca daca pe 6 decembrie ninge, Sfantul Nicolae si-a scuturat barba ca sa inceapa iarna.

Ziua de 20 se numește „Ziua de Ignat”. Este tradițional ca, dacă familia păstrează porci, unul sa fie sacrificat în această zi. Carnea de porc este folosită la mesele de Crăciun. După ce porcul este taiat, membrii familiei împart un fel de mâncare numit „Pomana Porcului” gătit în mod tradițional la ceaun și constă dintr-o varietate de bucăți de porc (burtă de porc, pulpa, ficat, rinichi etc.) în un sos de usturoi și servit cu mămăligă. Data de 20 este, de asemenea, ziua sfântă a „Sfântului Ignatie al Antiohiei” și, a „Sfântului Ignatie, Arhimandritul Kievului”.

Sărbătorile de Crăciun încep cu adevărat în Ajunul Crăciunului, pe 24, când este timpul să împodobim Pomul de Crăciun. Aceasta se face în seara de Ajun. Cântarea de colinde (cunoscută sub numele de „Colindat”) este, de asemenea, o parte populară a Crăciunului în România. În Ajunul Crăciunului, copiii ies colindând din casă în casă, cântând adulților si primesc dulciuri, fructe, cozonaci și uneori bani . Adulții cântă colinde în seara și noaptea de Crăciun. O colindă tradițională românească este Steaua. Alte colinde populare sunt „O, ce veste minunată” și „Trei Crai de la rasarit”. În multe părți ale României, este și tradițional ca cineva să se îmbrace în capră, cu o mască multicoloră. O altă tradiție în Ajunul Crăciunului este o trupă de tobe sau „dubasi”.

Mâncărurile tradiționale românești de Crăciun includ friptură și cotlete de porc, „Ciorba de perisoare”, sarmale si mămăligă. Revelionul este și o sărbătoare importantă numita si Micul Crăciun. În mod tradițional, un plug mic, numit „Plugușorul” este defilat pe străzi în noaptea de Revelion. Este menit să ajute oamenii să aibă recolte bune în anul următor. În ziua de Anul Nou, copiii urează oamenilor un An Nou Fericit în timp ce poartă un buchet special numit „Sorcova”. Aceasta era făcută din crenguțe de la unul sau mai mulți pomi fructiferi precum măr, par, cireș sau prun. Ele sunt puse în apă într-un loc cald pe 30 noiembrie, așa că se speră să fie cu frunze și să înflorească în noaptea de Revelion!

 


Cautare