Datini si sarbatori in luna iunie

Vara, echilibru intre munca si odihna incepe cu Sfantul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava (2 iunie) si dureaza pana la Sfanta Maria Mica (8 septembrie).

In perioada muncilor agricole de vara, se stabilea un echilibru intre munca si odihna, prin etapele care marcau sfarsitul anumitor munci si pregatirea pentru altele. Chiar in timpul unei zile de munca, la coasa si la secera, se respecta cu multa rigoare pranzul mic si cel mare, odihna de dupa pranzul mare, la care se canta si se spuneau povesti, si cina, care cuprindea cateva sute de personaje reale sau imaginare, ierarhizate.

Numele lunii iunie vine de la zeita Iuno, sotia lui Jupiter si protectoarea femeilor maritate. Poate de asta se crede ca nuntile facute in iunie duc la cupluri durabile. Cele mai importante sarbatori ale lunii iunie sunt: 2 iunie – Sf. Ioan cel Nou de la Suceava; 6 iunie - Inaltarea Domnului – Ziua Eroilor, Sf. Ilarion cel Nou; 16 iunie – Pogorarea Sfantului Duh (Cincizecimea sau Rusaliile); 4 iunie – Sanzienele (Dragaica); 29 iunie – Sf. Apostoli Petru si Pavel (Sanpetru de Vara).

    Mai mult >>

 

 


Cautare