Festivalul Papricasului si Vinului la Buzias

Cea de-a cincea editie a „Festivalului Papricasului si Vinului” are loc in zilele de 28 si 29 septembrie, la Buzias.

Sambata, 28 septembrie, a avut loc un gastro show, in cadrul caruia s-au prezentate publicului produse de arta culinara moderna si traditionala. De la ora 18, a avut loc un spectacol cu influente jazz in muzica populara traditionala, si s-a incheiat cu un concert al celor de la „Quaternion Band”. Duminică, 29 septembrie, de la ora 11, a avut loc concursul de maiestrie in prepararea papricasului, cu desemnarea castigatorilor concursului „Cel mai bun papricas”. Ziua de duminica a fost una inchinata muzicii si dansurilor populare romanesti.

Orasul Buzias este renumit pentru apele sale minerale. Imbutelierea apei din Buzias a inceput in 1840, prima statiune de imbuteliere avand o capacitate de 2000 de sticle/an. Astazi, ca si atunci, apa din aceasta sticla ajunge pe masa noastra direct de la izvor, cu propriul sau continut de dioxid de carbon natural si cu o cantitate echilibrata de minerale - Ca, Mg, Na, K, etc. Aceste componente atat de necesare organismului, ii confera un gust placut, fiind recomandata de institutiile abilitate atat in consumul zilnic cat si in alte afectiuni ale organismului.

Tot aici aici in cadrul Statiunii balneare se gaseste strandul cu apa minerala, unic in Europa. Climatul de campie cu ierni blande si veri placute face din statiunea Buzias un loc primitor, atat pentru cei care doresc sa urmeze un tratament cat si pentru cei care vor doar sa se odihneasca. Factorii terapeutici naturali specifici sunt: apele minerale carbogazoase, bicarbonatate, feruginoase, clorurate, calcice, magneziene, hipotone, atermale; mofetele; bioclimatul sedativ de crutare cu unele nuante de excitare.

 

Statiunea este renumita pentru tratarea afectiunilor ale aparatului cardiovascular (boli vasculare periferice, boala coronariana ischemica, hipertensiune arteriala, valvulopatii). De asemena sunt indicate pentru: boli ale sistemului nervos central si periferic; afectiuni reumatismale degenerative si articulare; afectiuni post traumatice;  afectiuni asociate  (respiratorii, ginecologice, renale, metabolice si de nutritie, ale tubului digestiv, hepatobiliare, nevroza astenica, boli profesionale; recuperare medicala la hemofilici).

Obiective turistice in statiune:

  • Colonada din lemn, o pergola acoperita, unica in Europa pentru lungimea sa 510 m, construita in stil turco-bizantin in anul 1875.

  • Parcul cu arbori seculari (platanus orientalis 1812) si veverite, o adevarata oaza de liniste si relaxare este furnizorul unuia dintre factorii naturali de cura (aeroionizarea similara unei altitudini de peste 100 m).

  • Strandul cu apa carbogazoasa, Izvorul Mihai si Izvorul Iosif, aleea ionilor negativi, Buveta Izvorul Sanatatii, Muzeul Balnear (primul muzeu de acest gen din Romania), colectia de arta populara Iulia Folea Troceanu (ce cuprinde piese caracteristice regiunii Banat), Biserica Romano-Catolica.

 

 


Cautare