Fuzarioza graului

Fuzarioza tulpinilor si arsura spicelor – Fusarium roseum var. graminearum, culmorum sau avenaceum este cunoscuta si sub numele de „inrosirea spicelor”.

Fuzarioza este una dintre cele mai raspandite si pagubitoare boli la cereale, cauzand in zonele favorabile pierderi de 10-20% din productie. Boala apare cu intensitate mare si in tara noastra reprezentand o problema deosebita in producerea de samanta sanatoasa. Adevarate epifitii cu aceasta fuzarioza au fost inregistrate in anii 1970 si 1975, in multe zone de cultura a graului frecventa atacului ridicandu-se la 65-80%, urmata de o puternica sistavire a boabelor. In afara de grau, boala este frecventa si la porumb, orz si secara.. Atacul se manifesta diferit, in functie de faza de vegetatie a graului. Plantutele bolnave se ingalbenesc, se rasucesc si putrezesc inainte de rasarire, simptom frecvent cand se folosesc seminte infectate la semanat. Ca urmare, culturile de grau sunt rare, cu goluri multe si dau productii mici. In faza de infratire plantele sunt infectate la radacina sau la colet datorita miceliului sau organelor de rezistenta ale ciupercilor aflate in sol sau pe resturile de cereale din anul precedent. Cand atacul apare mai tarziu, aceasta se innegreste la primul internod. Plantele bolnave se dezvolta slab, formand spice deseori mici si sterile.

 

Forma cea mai grava a bolii apare dupa inspicare (mai-iunie) pe spicecare raman mai mici decat cele sanatoase si se albesc treptat. Initial atacul este limitat la spiculete izolate dar in conditii favorabile cuprinde intregul spic; acelasi lucru se intampla in cazul infectiilor timpurii. Pe timp umed si cald toate componentele spicului se acopera cu un invelis micelian de culoare alba-roz pe care se formeaza fructificatiile asexuate ale ciuperci i(sporodochii) sub forma unor pernite roz portocalii. Boabele provenite din spice puternic atacate sunt mici, zbarcite, albicioase cenusii, sau roz, mate, usoare cu facultatea germinativa si puterea de strabatere foarte scazute. Prin contact, boabele sanatoase pot fi contaminate in timpul recoltarii. Painea fabricata din faina cerealelor afectate de aceasta boala are unele proprietati narcotice, fiind toxica pentru om si animale.  Agentul patogen se numeste Gibberella zeae, f.c. Fusarium roseum var. graminearum. Fuzarioza cerealelor este cauzata de trei varietati ale speciei Fusarium roseum : F. graminearum, F. culmorum si F.avenaceum. In conditiile tarii noastre cea mai frecventa este var.graminearum. Agentii patogeni ai fuzariozei graului se raspandesc prin miceliu, conidii si ascospori, iar de la un an la altul se transmit prin semintele infectate, prin sol si prin resturile de plante bolnave. Speciile de Fusarium care produc fuzarioza spicelor de grau ataca si celelalte organe ale plantei iar pana in prezent nu se cunosc soiuri rezistente la fuzarioza. Gravitatea atacului este marit\a de reactia acida a solului, de umiditatea intre 30-40 %. In solurile alcaline dezvoltarea ciupercii este Impiedicata mai ales daca temperaturile sunt sub 10 grade C sau peste 28 grade C. Umiditatea atmosferica ridicata si temperaturile de 20-26 grade C favorizeaza atacul fuzariozei pe spice si in acest caz, pierderile pot fi foarte mari. Excesul de azot este un factor favorizant al aparitiei bolii.  Prevenire si combatereIn solele unde s-a manifestat aceasta boala se recomanda araturi adanci de vara pentru ingroparea resturilor vegetale si evitarea aparitiei samulastrei ce poate fi atacata si va constitui o sursa de infectie pentru culturile semanate in toamna. In asolament nu trebuie introduse succesiv culturile de cereale paioase, deoarece va creste puterea de infectie a ciupercii din sol. Se cultiva grau pe parcele cu fertilitate ridicata si echilibrata in elemente nutritive. Loturile semincere se supravegheaza tot timpul anului si daca sunt puternic atacate, mai ales dupa inspicare, se vor respinge la certificare.

 

 

 

 

 


Cautare