Reteaua de vizite si demonstratii in fermele ecologice

Agricultura ecologica este sectorul care se dezvolta cel mai rapid in tara noastra si multi romani sunt interesati de acest gen de agricultura.


Pentru toti fermierii interesati, sunt necesare transmiterea de know-how si obtinerea de experienta in productia ecologica. Daca esti viitor fermier sau agricultor, si doresti sa realizezi un proiect in agricultura ecologica, de real folos este sa participi la reteaua de vizite si demonstratii in fermele ecologice.

Trebuie ca Ministerul Agriculturii si Agentia Nationala de Consultanta Agricola, sa constituie reteaua de vizite si demonstratii in fermele ecologice. Reteaua, va trebuii sa fie vizualizata pe harta Romaniei si expusa pe siteurile ANCA si MAPDR. Astfel orice roman interesat de agricultura ecologica poate sa se adreseze unui fermier din reteaua de vizite si demonstratii in fermele ecologice. Fermierii din aceasta retea trebuie sa primeasca, fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeana pentru a fi motivati de aceasta activitate in plus. Prin reteaua de vizite si demonstratii in fermele ecologice, se pot organiza periodic excursii, invatarea prin vizionare sau schimburi de experiente practice.

Excursia este o mica calatorie a unui grup de oameni intr-unul sau mai multe locuri care prezinta un interes comun. In cazul de fata interesul comun este agricultura ecologica.

Se disting doua tipuri de excursii:

· vizitele de la o ferma la alta sau de la o sola la alta;

· vizitele gen „vezi si invata” care acopera o sfera mai larga, de exemplu, producatorii agricoli viziteaza pe langa fermele ecologice si un centru de certificare a produselor ecologice, o fabrica de prelucrare a produselor ecologice si un magazin specializat pe produsele bio.

Astfel vizitatorii pot face schimb de impresii, cunostinte si experiente cu privire la cele vazute. De asemenea, propriile lor probleme inrudite cu locurile vizitate pot constituii o tema de discutii.

Vor trebuii sa existe in reteaua de vizite si demonstratii in fermele ecologice, consultanti agricoli specializati pe agricultura ecologica. Sunt nevoie de acesti consultanti specializati deoarece se poate reactiona imediat la afirmatiile facute de vizitatori.

O excursie poate deschide ochii vizitatorilor pentru propriile lor probleme, in timp ce se pot pregati, sau chiar gasi, solutii pentru acestea. Proprietarul fermei ecologice sau magazinului bio poate primi o serie de informatii si sugestii pretioase de la colegii care il viziteaza.

Avantaje vizitelor si demonstratiilor in fermele ecologice:

Locul: organizand intalnirea la o ferma sau intr-un camp, accentul se va pune mai mult pe practica decat pe teorie;

Miscare: Vizitarea presupune miscare ceea ce se aseamana cu munca fermierilor;

Sa mergi undeva: Sa vizitezi si altceva decat ferma si campurile proprii. De fapt cuvantul excursie inseamna sa mergi undeva;

Vizionare: Sa vezi si sa te confrunti cu practici agricole concrete.

Dezavantaje:

Exista riscul ca discutiile si temele lor sa divagheze in toate directiile si sa nu se discute nimic in detaliu; Participantii dominanti vorbesc incontinu; Se poate intampla ca participantii mai rezervati sa aiba pareri interesante, dar nu reusesc sa si le expuna; Gazda poate fi atat de entuziasmata si de mandra de culturile pe care le are, incat exagereaza.

Consultatul in agricultura ecologica care este si ghidul grupului va avea o lista de verificare a excursiei sau deplasarii in camp, care cuprinde urmatoare intrebari:

Cine este invitat si cati participanti se asteapta?;

Care este obiectivul de invatare al deplasarii in camp?

Care este legatura dintre deplasarea in camp si alta activitate de consultanta in curs de desfasurare?

Ce informatie din timpul deplasarii in camp este mai importanta si cine o evidentiaza?

Cum pot participantii sa beneficieze de pe urma experientei dobandite dupa deplasarea in camp (ocazie pentru discutii, perfectionare)?

Cum poate fi evaluat ulterior efectul deplasarii in camp?

Cum poate fi transmisa mai departe experienta celor care au luat parte si celorlalti agricultori care ar putea fi interesati de unele aspecte abordate?

Sper ca aceasta idee sa fie preluata de catre cei care au putere de decizie, pentru a profita de locul pe care agricultura ecologica din Romania l-ar putea castiga in lume. De la fermierii din agricultura ecologica va venii sigur salvarea agriculturii romanesti.

 

Ing. agr. Suhoverschi Mircea

Centrul Local de Consultanta AgricolaPecica,judetul Arad

 


Cautare