Recunoasterea internationala a agriculturii ecologice

IFOAM (Federatia Internationala a Miscarilor din Agricultura Organica) a adoptat, in noiembrie 1998, “Caiete de Sarcini Cadru pentru Agricultura Ecologica si pentru Transformare”.

 

Creata in 1972, aceasta federatie regrupeaza toate organizatiile din lume implicate in productia, atestarea, cercetarea, educatia si promovarea agriculturii ecologice. Caietele de sarcini pe care le-a creat, nu sunt restrictive, dar constituie, cu certitudine, “o pista de gandire”, deoarece sintetizeaza starea actuala a metodelor de obtinere si prelucrare a produselor ecologice.

 

Aceasta organizatie a infiintat, intre altele, un grup regional, “Uniunea Europeana”, cu scopul de a mentine un dialog cu Comisia Europeana pe problema dezvoltarii sectorului agriculturii ecologice.

 

In elaborarea de reglementari specifice privind agricultura ecologica, un rol important revine Federatiei Nationale pentru Agricultura Ecologica, care face parte din Federatia Internationala pentru Agricultura Organica (International Federtion for Organic Agriculture Movement = IFOAM). Aceasta Federatie – IFOAM, a elaborat un standard pentru productia biologica, care a fost tradus in 19 limbi si difuzat in toata lumea. IFOAM dispune de o revista (Ecology & Farming) si de grupe de lucru specializate, fiind reprezentat (cu rol consultativ) la O.N.U. si F.A.O.

 

De altfel, in iunie 1999, Comisia “Codex Alimentarius” (codul alimentar) a adoptat directive in ceea ce priveste producerea, prelucrarea, etichetarea si comercializarea alimentelor obtinute prin metode ecologice. Aceste directive stabilesc principiile productiei ecologice la nivelul exploatarii agricole, prepararii, stocarii, transportului, etichetarii si comercializarii produselor vegetale.

 

Ele trebuie sa permita tarilor membre sa-si elaboreze propriul regulament, pe baza acestor principii, tinandu-se totusi cont de specificitatea nationala. Curand vor fi adoptate noi directive, dar in domeniul obtinerii ecologice a produselor de origine animala.

 

Din 1999, FAO a adoptat, de asemenea, un program de munca in domeniul agriculturii ecologice, care vizeaza, in mod special, dezvoltarea agriculturii ecologice in tarile in curs de dezvoltare. 

 

Mai multe informatii gasiti pe: www.ifoam.org

 


Cautare