PRINCIPIILE FERMIERULUI ECOLOGIST

10 principii ale fermierului ecologist:

 

PRINCIPIUL 1

Ecosistemele si agrosistemelee reprezinta pe aceasta planeta acele unitati productive edificate si dirijate de om care in prezent ne ofera, si speram sa ne ofere acest lucru si in viitor, aproape intreaga hrana necesara omului. De stabila lor existenta depinde direct bunastarea societatii.

 

PRINCIPIUL 2

Prin mijlocirea ecosistemelor agricole este fixata pe Pamant aproape 10% din energia solara incidenta. Prin aceasta ecosistemele agricole contribuie la legatura permanenta intre Pamant si Cosmos.

 

PRINCIPIUL 3

Sistemele agricole pot mentine ridicata fertilitatea solurilor, daca sunt gestionate ecologic. Fertilitatea solurilor s-a format in zeci de mii de ani. Prin aceasta fertilitate a solurilor se asigura omului painea lui cea de toate zilele.

 

PRINCIPIUL 4

Prin multifunctionalitatea lor economica, sociala si culturala, ecosistemele agricole sunt pentru omenire un izvor de multiple resurse naturale necesare traiului. Ele se pot reface fara incetare numai in conditiile unei perfecte gestiuni ecologice.

 

PRINCIPIUL 5

Alaturi de ecosistemele naturale, indeosebi sinergic cu padurea, ecosistemele agricole contribuie la purificarea mediului natural (hidrosfera, atmosfera si pedosfera) si a celor construite de om, putand neutraliza o parte din substantele toxice produse de activitatile umane numai daca sunt gestionate pe baza unor principii ecologice. Daca nu sunt gestionate ecologic, ecosistemele naturale sporesc poluarea.

 

PRINCIPIUL 6

Viata plantelor cultivate si a animalelor domestice trebuie sa le protejam ca pe propria noastra viata, dar si a vietuitoarelor salbatice care ar putea fi in orice chip folositoare agriculturii, fiindca toate la un loc prin prestatia lor fiziologica si ecologica, mijlocesc realizarea functiilor protective in ambianata, contribuind la geneza si mentinerea echilibrelor ecologice locale si regionale.

 

PRINCIPIUL 7

Resursele naturale din ecosistemele agricole trebuiesc folosite cu chibzuinta, fiindca jefuirea sau risipirea lor constituie greseli fundamentale pentru propria noastra existenta prin amorsarea mai multor retroactiuni ecologice daunatoare.

 

PRINCIPIUL 8

Nu trebuie sa luam nimic unui ecosistem agricol fara a-i oferi un serviciu de valoare egala. In locul productiei principale si auxiliare obtinute si mai cu seama a recoltei sa-i readucem obligatoriu substanta organica si minerala sub o alta forma.

 

PRINCIPIUL 9

Sa actionam in asa fel incat sa beneficieze cat mai multi de darurile ecosistemelor agricole. In primul rand producatorul agricol, agricultura insesi cu ecosistemele sale agricole.

 

PRINCIPIUL 10

Protejand ecosistemele agricole ne ingrijim mai intai de hrana noastra, dar in acelasi timp si de imbogatirea mostenirii informationale a naturii noastre exterioare si interioare.

 

Sursa: www.gazetadeagricultura.info

 


Cautare