Carta verde privind agricultura ecologica

Cererea consumatorilor pentru alimente produse in regim ecologic a crescut constant in ultimii ani, cresterea cererii depasind cresterea ofertei.

 

Pentru fermieri si consumatori, integritatea sistemului de productie ecologica este cea care trebuie sa garanteze faptul ca produsul a fost obtinut in conformitate cu caietul de sarcini.

 

Controalele efectuate de autoritatile publice sau de organismele de certificare sunt esentiale pentru mentinerea increderii in sistem si justificarea preturilor mai ridicate.

 

Piata comunitara a produselor alimentare ecologice continua sa fie fragmentata pe plan national. Supermarketurile nationale au tendinta de a se aproviziona cu produse certificate de organisme nationale de certificare, in pofida faptului ca toate aceste organisme functioneaza in conformitate cu standarde comunitare comune in materie de productie ecologica.

 

Actuala provocare pentru UE este, prin urmare, de a crea o piata interna functionala pentru produsele obtinute prin metode ecologice, fara a pierde sau a slabi reputatia si credibilitatea etichetei ecologice.

 

UE aplica din 1991 un standard care prevede norme in materie de agricultura ecologica pentru producatorii si procesatorii europeni si pentru exportatorii din tarile terte care doresc sa introduca pe piata comunitara produse ecologice.

 

Standardul comunitar respecta intocmai normele in materie de agricultura ecologica stabilite în cadrul standardului international adoptat prin Codex Alimentarius, care faciliteaza recunoasterea produselor ecologice comunitare exportate in alte tari.

 

Obiectivele strategice si de politica pentru sectorul agriculturii ecologice au fost stabilite in 2004 si definite in Planul de actiune european pentru produse alimentare si agricultura ecologice. Progresul legislativ cel mai important a fost un nou regulament privind agricultura ecologica adoptat in iunie 2007.

 

Dat fiind ca regulamentul respectiv a fost adoptat foarte recent, Comisia doreste sa se concentreze, in cadrul procedurii de consultare, mai degraba asupra modului in care functioneaza piata produselor ecologice decat asupra dispozitiilor acestui text.

 

Intrebarile pe care le pune Comisia European, in acest moment, atat producatorilor cat si consumatorilor de produse ecologice sunt:

Ce factori ar putea frana dezvoltarea unei piete comunitare unice a produselor ecologice?

Cum se poate ameliora functionarea pietei comunitare unice a produselor ecologice?

 

COMISIA COMUNITATILOR EUROPENE

 


Cautare