Domeniile viticole Stirbey din Dragasani, judetul Valcea



Domeniile Stirbey din Dragasani cuprinde urmatoarele:

  • 30 ha teren, din care 20 ha vii, amplasate pe Dealul Oltului, la o inaltime de 260 – 340 m , cu expozitia sudica, vestica si nord-estica, pe soluri argiloase si nisipoase.
  • Crama din anii 1920, renovata in 2003, dimensionata si conform criteriilor moderne pentru prelucrarea productiei din 20 ha de vie.
  • Casa de locuit si birouri.

Dupa 2001 au fost replantate 8 ha de vie, din care 4 ha cu Cabernet Sauvignon, Novac si Negru de Dragasani, 2 ha cu Merlot si 2 ha cu Sauvignon Blanc. Restul suprafetelor este plantat cu soiurile autohtone Cramposie Selectionata, Feteasca Regala si Tamaioasa Romaneasca.\



 

 

In 2003 s-a renovat crama, dotand-o cu cu cisterne noi din inox, o presa pneumatica, filtre si pompe moderne, precum si o mica linie de imbuteliere semiautomatizata. Scopul acestei investitie era crearea conditiilor necesare pentru o vinificatie moderna, dar in acelasi moment si naturala. 

Ponderea principala este pusa pe soiurile autohtone, cum sunt:

  • Cramposie Selectionata: un soi care se cultiva de multe veacuri in podgoria Dragasani, care – fermentat la temperatura controlata – dezvolta arome proaspete de fructe ca mere si pere. Impreuna cu aciditatea placuta, rezulta un vin potrivit in orice ocazie.
  • Feteasca Regala: un soi tipic din Romania, caracterizat prin gustul specific floral si de fructe exotice, un insotitor recomandat pentru peste si carne de pasare.
  • Tamaioasa Romaneasca: cu radacinile istorice in podgoria Dragasani, dezvaluie un buchet aromatic surprinzator de scortisoara, muscat si trandafiri, intarit de un rest de zahar bine echilibrat de o aciditate care ii confera prospetime.

Ca soiuri internationale se cultiva soiuri raspandite de peste 100 de ani in podgorie, anume:

  • Sauvignon Blanc: un soi din Franta, care a gasit la Dragasani o a “doua patrie”, evidentiandu-se aici clar de un Sauvignon international si la moda, prin aroma de fan, flori de camp, si coaja de arbore, reflectand parfumurile tipice ale podgoriei.
  • Cabernet Sauvignon: cunoscut ca “Bordeaux de Dragasani” deja din secolul XIX, preia corpul, volumul si taninul din solul adanc si bogat de argila, rotunjit de arome de coacaze negre si mure.

Principiile esentiale ale Domeniilor Stirbey erau intotdeauna si vor ramane si pentru viitor:

  • Producerea vinurilor de calitate inalta pentru piata interna si export;
  • Promovarea soiurilor autohtone din podgoria Dragasani;
  • Pastrearea caracteristicilor tipice ale soiurilor prin tratamente naturale in vie si prelucrarea prudenta a strugurilor in crama.



Domeniului Prince Știrbey va invitata sa vizitati Crama pentru degustari de vinuri Prince Stirbey si servirea de specialitati culinare din regiunea Dragasani. Grupurile vor fi formate din 5 - 15 persoane.

 

Sursa: www.stirbey.com

 


Cautare