Castanele “Marrone di Serino”

Reputatia produsului „Marrone di Serino” IGP, Italia este legata de comercializarea lui la nivel national si international.

Castanele „Marrone di Serino” sunt apreciate si solicitate pentru prepararea produselor de cofetarie si patiserie. Pulpa delicioasa a castanelor este foarte cautat pentru productia de castane glasate. Astazi are o cerere mare in industria produselor de cofetarie din Italia, Franta si intreaga lume. In provincia Avellino, castanele „Marrone di Serino” sunt utilizate in toate formele sale, atat in gospodarie, cat si in restaurante. Fructele proaspete sunt utilizate in general pentru prepararea castanelor fierte, a castanelor coapte si a dulceturilor. Fructele curatate se utilizeaza mai ales pentru prepararea castanelor fierte, a prajiturilor cu castane („castagnaccio”) si a tartelor.

Castanele uscate, decojite sau nedecojite, sunt consumate mai ales sub forma de „marroni del prete”, o reteta tipica din Avellino. Modurile variate de utilizare a „Marrone di Serino”, in toate formele sale, se reflecta in prezenta denumirii in meniurile restaurantelor, nu doar in aria de productie, ci si dincolo de limitele provinciei.

Produsul este citat ca ingredient in deserturi ca: „crostata di Marroni di Serino” (tarta cu castane de Serino), „crostata con crema di Marroni di Serino e cioccolato” (tarta cu crema de castane de Serino si ciocolata), „tronchetto al cioccolato con Marrone di Serino (tort buturuga cu ciocolata si castane de Serino)”, in supe: „zuppa di marroni di Serino” (supa cu castane de Serino) sau ca fruct: „caldarroste di Marrone di Serino” (castane coapte). Sarbatoarea „Sagra della Castagna di Serino”, care are loc in comuna Rivottoli di Serino, a ajuns in 2018 la a 42-a editie.