Virșli Sbuciumelea au deja o continuitate de patru generații și au fost atestați ca produs tradițional.
Virșli sunt foarte renumiți și căutați în această zonă, iar mulți clienți se reîntorc la familia Sbuciumelea din Pianu de Sus, judetul Alba, pentru acelasi gust pe care îl știu de mulți ani. Acum o sută de ani, tatal și fiul mergeau cu căruța la târgurile de animale și în piețe pentru a comercializa virșli “Sbuciumelea”. Este o tradiție de familie, bunici, tată, fiu a căror ocupație era producerea și comercializarea virșilor. Rețeta succesului înca este păstrată de această familie dar produsele se prepară ca odinioară in mațe de oaie, afumați prin “hițuire” și copți cu foc de lemne. Ioan a păstrat inclusiv tradiția de a-i duce la piața. In fiecare zi de joi în piața agroalimentară Sebeș nu lipsesc virșli a căror miros și aromă te atrage de departe
Virșli “Sbuciumelea” sunt un sortiment de preparate din carne de vită, carne de porc, carne de oaie, piper, usturoi, boia de ardei dulce, iute, afumat la cald prin hițuire. Forma lor cilindrica de aproximativ 15-20 cm lungime, în mațe de oaie, obținuti prin răsucire în șiraguri, au suprafața curată, nelipicioasă si cu învelișul continuu, nedeteriorat. Culoarea este roșie cărămizie specifică produsului afumat, fără pete sau mucegai. Aspectul pe secțiune al produsului este de pastă fină din carne de vită, carne de porc, carne de oaie bine legată compactă și uniformă. Gustul și mirosul este unul plăcut, aparte, zemoși, suculenți, ușor picant, extrem de gustoși, genul de cârnați cu totul deosebiți și savuroși, specific componentelor de carne și condimentelor folosite. Consistență este semi-tare către tare, iar când muști din ei pușcă și împroașcă zeamă.
Producatorul se gaseste in Comuna Pianu, Satul Pianu de Sus, Strada Viilor, Nr. 469, Cod Poștal 517537, Județul Alba