Produse traditionale iesene pe mesele europenilor

Zacusca de vinete, de fasole, gemul de prune de Vladeni vor ajunge pe mesele europenilor. Este vorba de un proiect cu finantare europeana care le permite fermierilor.

Recent a fost finalizat proiectul de dezvoltare economica care a fost derulat de World Vision, in perioada octombrie 2007-septembrie 2012.

Acest proiect a vizat agricultori din mai multe comune. In urma proiectului, 200 de fermieri au participat la cursuri in domeniul agricol si au dobandit un certificat iar acum isi pot vinde produsele. O alta consecinta a proiectului de dezvoltare economica se pot vedea 9 asociatii agricole care au fost infiintate in cele 5 comune ale judetului Iasi si care au produse traditionale atestate.

"Ca produse traditionale amintim gemul, dulceata, compotul de Hilita sunt atestate si participa la tirgurile de profil, la expozitii. Cei de la Hilita primesc comenzi, au un centru de procesare a fructelor care a fost infiintat prin bani accesati. In curs de atestare mai sunt produsele din comuna Vladeni-zacusca de vinete, de fasole, gemul de prune s.a.", mentioneaza coordonatorul zonal World Vision Romania.