Bors taranesc cu afumatura, atestat traditional (judetul Galati)


In judetul Galati, gama produselor cu eticheta „Bun, gustos si natural” realizate in sistem traditional creste de la an la an.

Cea mai recenta consemnare in Registrul de atestare a produselor traditionale din judetul Galati, este „Borsul taranesc”, produs de societatea „Ferma naturala. 

La nivelul judetului, avem unitati de marca ce si-au orientat o buna parte din capacitatea de productie spre sectorul traditional. Toate produsele atestate respecta normele legale, adica sunt obtinute din materii prime traditionale si prezinta un mod de productie sau de prelucrare traditional, distingandu-se in mod clar de alte produse similare apartinand aceleiasi categorii prezente pe piata, a declarat Profira Onode, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Galati.

In continuare, Onode a subliniat faptul ca unele societati galatene au solicitat si au primit sprijin financiar pentru investitii prin Programul National pentru Dezvoltare Rurala, Masura 121 "Modernizarea exploatatiilor agricole".

Societatea Comerciala Dru Agro Srl, detinuta de Stefan Druica, presedintele Asociatiei crescatorilor de ovine si caprine „Covurlui”, a introdus in nomenclatorul de fabricatie 13 sortimente traditionale de la pastrama ciobaneasca de oaie, jigoul de berbecut, pastrama de porc, carnatii vanatoresti, pieptii de pui sau de curcan si pana la muschiuletul de porc sau cel de vita, carnatii ciobanesti, toba de casa si slaninuta taraneasca, toate afumate traditional.

Sectorul de producerea conservelor din legume este bine reprezentat de SC Contec Foods Srl Tecuci. In productia curenta au intrat produsele traditionale care au primit atestarea: zacusca de vinete, zacusca de ciuperci, tocana de legume, mancarea de falose, ardei kapia copti in otet, vinete coapte pentru salate, zacusca pentru ciorbe, ghiveci in bulion, pulpa de rosii.

Alte produse traditionale si-au facut un renume pe piata, cum, ar fi branza telemea „Covurlui - realizata de AF Druica Stefan - si branza „Alina, produsa de firma galateana Comalina, cea care a inregistrat si braga „Alina”.