Ostropel, tocana romaneasca

Ostropelul este o reteta traditionala care se face in principal din carne de pui amestecata cu un sos gros de rosii.

In plus, primavara se poate adauga usturoi sau ceapa verde. In afara de carne de pasare (rata, gasca, gaina) se mai poate folosi iepure, miel, etc. Ostropelul este o mancare romaneasca fara echivalent in strainatate. Acest fel de mancare este preparat in mod traditional din carne de pasare prajita care se amesteca cu un sos atunci cand acesta ajunge la punctul de fierbere, dupa care se fierb impreuna pana cand sosul capata o consistenta groasa. Inainte de servire, se adauga patrunjel deasupra. Mamaliga este folosita in mod obisnuit alaturi de ostropel, impreuna cu o salata verde.

Reteta ostropel de rata. Se curata rata, se taie in bucati, se sareaza si se inabusa intr-o cratita cu putina untura. Se lasa sa rumeneasca, adaugand cate putina apa. Se calesc 2-3 cepe taiate in felii subtiri, cu putina untura, se adauga o jumatate de lingura de faina si se amesteca. Se stinge cu putina apa sau zeama de carne si se mai adauga o lingura de bulion de rosii, doi catei de usturoi, cateva boabe de piper, o frunza de foi de dafin. Se toarna sosul peste carne, si se lasa la fiert pana este rata destul de frageda. Cand este aproape gata se mai adauga 2-3 linguri de otet de vin bun. Se lasa sa mai dea un clocot. Sosul trebuie sa fie potrivit de scazut. La fel se face si ostropelul de gasca sau gaina.