
În 2016, a fost inaugurată cea mai mare ferma acvaponica urbana din Europa.

Compania elveţiană UF002 De Schilde UrbanFarmers AG a fost ceea care a construit ferma acvaponica la Haga pe acoperişul unei clădiri construite în 1950. Ea va produce legume şi peşte, cu ajutorul unor sisteme acvaponice. Este vorba despre o tehnologie agricolă sustenabilă străveche, în care deşeurile produse de peşti sunt transformate in ingrasamant pentru plante, iar plantele curata apa in care stau pestii.

Produsele obţinute sunt folosite de restaurante celebre din Haga. În plus, consumatorii pot comanda coşul săptămânal cu legume şi peşte. Ferma are o suprafață totală de 1.570 mp, din care 1.200 mp sunt culturi de legume și 370 mp sunt pentru acvacultură (creșterea peștelui). Nu este primul proiect de acest tip pe care l-au dezvoltat cei de la UF002 De Schilde UrbanFarmers AG. În 2012, au construit prima fermă acvaponică urbană din lume, situată pe un acoperiș din orașul Basel, Elveția. Ceea ce îi diferențiază de concurență este faptul că folosesc acoperișuri goale sau spații abandonate din orașe.

Principiile cheie ale fermelor acvaponice olandeze sunt: Sustenabilitate (consumul local de alimente); Eficiența apei (consum de apă cu până la 90% mai mic); Sisteme cu buclă închisă (nutrienti pentru plante, filtrarea apei pentru pesti); Implicarea comunității (muncă voluntară, programe educaționale, etc.).