Sprijin pentru investii si alte facilitati pentru fermele familiale

Statul va sprijini fermele familiale cu fonduri pentru achizitia de utilaje sau pentru constructii si va subventiona dobanda la creditele pentru investitii, potrivit unui proiect de act normativ al Ministerului Agriculturii.

entru a beneficia de sprijin, activitatea economica desfasurata de ferma familiala, chiar daca este permanenta, ocazionala sau temporara, trebuie sa fie inregistrata si autorizata. Ferma familiala este ferma ce realizeaza maxim 40 UDE (48.000 de euro valoarea productiei agricole).

  1. Sprijinul pentru ferme ar putea proveni din bugetul national sau prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Astfel, statul ar putea sprijini achizitia de utilaje si constructia de ferme in cadrul masurii 121, pentru proiecte cu valori cuprinse intre 5.000 de euro si 50.000 de euro. Fermierul care isi va inregistra activitatea si va creste suprafata fermei va putea beneficia de proiect tip, gratuit, fonduri pentru achizitia de utilaje si dobanda subventionata.

  2. Fermierii care, de asemenea, cresc animale vor beneficia de proiect tip, gratuit, si de fonduri pentru achizitia de utilaje si pentru constructia grajdului.

  3. O alta facilitate va fi accesul la programe de formare profesionala de scurta durata prin PNDR.

  4. Fermierii persoane fizice care se inregistreaza fiscal devin eligibili pentru schema de subventionare a accizei la motorina.

  5. Fermierii vor avea si posibilitatea de a beneficia de servicii medicale minime in raport cu contributiile virate (5.5 la suta din valoarea impozitului se directioneaza catre fondul de asigurari de sanatate).

 


Cautare