Romania exporta porumb ecologic in SUA


 

Romania ar putea deveni un important furnizor de materii prime furajere pentru animalele certificate bio din Statele Unite ale Americii, mai ales ca in acest an a reusit sa exporte, in premiera, porumb bio pe continentul american, a declarat presedintele Asociatiei Operatorilor din Agricultura Ecologica - Bio-Romania, Marian Cioceanu.

Romania a inregistrat un mare succes, in urma participarii de anul trecut la unul dintre cele mai targuri de agricultura ecologica de pe continentul american - Biofach Baltimore (SUA), devenind in acest an tara exportatoare de porumb in America. Desi exporturile au fost doar la nivelul a catorva containere, cred ca este extraordinar ca o tara din Europa a reusit sa exporte in patria porumbului, in SUA, demonstrand astfel potentialul enorm al agriculturii romanesti de a produce in sistem ecologic. Primele containere au ajuns acum doua luni, alte cantitati de porumb urmand sa plece pe piata americana din actuala recolta”, a spus Cioceanu.

Asociatia patronala din agricultura ecologica a primit recent solicitari de export de la o asociatie de crescatori de animale bio din SUA, care are mari probeleme in acest an cu asigurarea furajelor din cauza secetei si vrea sa importe materii prime. ”Asociatia de crescatori de animale bio din SUA asteapta o oferta de la fermierii nostri pentru ca ei au o mare problema cu seceta in acest an si vor sa importe. Daca am avea 10 vapoare cu furaje bio le-ar cumpara pe toate. Romania a avut si ea seceta si, cu toate ca productia este mai mica in zona bio, ea a fost contractata de la inceputul anului. Noi nu le vom putea oferi acum decat niste cantitati reziduale, de o mie cel mult 2.000 tone. Americanii vor sa ne viziteze in iarna, sa cunoasca fermierii si sa intemeieze relatii comerciale pe termen lung si foarte lung pentru a deveni furnizori de materii prime furajere pentru animalele bio din Statele Unite”, a subliniat Marian Cioceanu.

Romania participa in acest an pentru a doua oara la unul dintre cele mai targuri de agricultura ecologica de pe continentul american - Biofach America, eveniment care se va desfassura in perioada 20-23 septembrie 2012 in Baltimore (SUA). Anul acesta vor fi prezente la targ 11 firme romanesti, fata de sapte in 2011. Potrivit sursei citate, in cadrul pavilionului national al Romaniei vor fi expuse produse ecologice precum cereale (grau, porumb, orz, soia), leguminoase, plante oleaginoase, miere, produse apicole, fructe de padure, paine si produse de panificatie ecologice, unele cu certificare Kosher, vinuri din struguri ecologici, cosmetice bio.

 

 


Cautare