Poieni cu lacramioare

Doua poieni cu lacramioare (Convallaria majalis) se gasesc la “Piatra Pintii”, din satul Borza, Judetul Salaj si in padurea Potoc, Judetul Maramures.

Poiana de la “Piatra Pintii” se intinde pe o suprafata de aproximativ doua hectare si alte doua hectare in satul vecin-Galgau din comuna Balan. Numele ei este dat de faptul ca acolo exista o piatra de unde ar fi “sarit” Pintea Viteazu pana in satul Moigrad cand a fost inconjurat de ostenii unguri pentru a-l prinde.

Ca sa ajungi la frumoasa poiana trebuie sa mergi pe jos, trecand prin mai multe locuri: din drumul satului treci prin gradina popii, pe langa cele doua biserici, urci “Pe Piatra”, “Pe Coasta”, un deal de 100 m numit “La Hituri”, “Pe Carpinis”, treci printr-o padure mai mică “Taietura”, ajungi pe o pasune numita “Priloaje”, si apoi intr-o padure de foioase numita “La Scorus”. Acolo te intampina un peisaj magnific, cu un miros foarte placut care merita toată admiratia vizitatorilor.

In luna aprilie in Padurea Potoc, judetul Maramures, infloresc lacramioarele. Se ajunge in poiana pe urmatorul traseu: Cantonul Silvic Potoc, biserica Manastirii Basesti, si teiul lui Gheorghe Pop de Basesti din Muntii Codrului. Poiana cu lacramiore este situata la circa 60 km de Baia Mare.

 


Cautare