Tablite cu pictograme de 7000 de ani la Tartaria, Alba

Sapaturile in situl Tartaria din judetul Alba, unde au fost descoperite trei tablite cu pictograme considerate a fi din anul 5.000 i.Hr., vor fi reluate, dupa doi ani, de arheologi din Sibiu si Alba, intr-o cercetare sistematica, pe o suprafata de peste 2,5 hectare de teren.

Managerul Muzeului National Brukenthal din Sibiu, Sabin Luca, si directorul Muzeului National al Unirii din Alba Iulia, Gabriel Rustoiu, au anuntat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca sapaturile in situl Tartaria din judetul Alba vor fi reluate dupa o pauza de doi ani. Potrivit acestora, situl este recunoscut pentru descoperirea, in anul 1961, de catre Nicolae Vlassa, a trei tablite de lut inscriptionate, despre care se crede ca dateaza din anul 5.000 î.Hr. 

Sapaturile arheologice vor incepe in 1 iulie. Santierul este organizat sub egida Consiliului Judetean Alba, desfasurarea lucrarilor fiind sprijinita de Ministerul Culturii, CJ Alba si Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu (ULBS), studentii la specializarile Istorie si Restaurare participand, in orele de practica, la sapaturi.

Gabriel Rustoiu a declarat ca situl are toate sansele sa devina un punct de atractie turistica. "Fata de iesirea de pe autostrada este pana in 10 kilometri, si inspre Sebes si inspre Cugir. Este o zona intre calea ferata si drumul european, de acum, unde se poate amenaja o parcare. Accesul se poate face prin doua locuri pe sub calea ferata si zic eu ca va fi un punct de interes turistic, cu ceea ce se va intampla acolo", a explicat Rustoiu.

 


Cautare