Gradinile plutitoare din Myanmar

Aflat la altitudinea de 880 m, lacul Inle, al doilea ca marime din Birmania (Uniunea Myanmar), avand o suprafata de 116 kilometri patrati este situat in Podisul Shan.

Adancimea lacului oscileaza in functie de sezon intre 1,5 m si 3,7 m. In zona de tarm traiesc in satele plutitoare membrii tribului Intha, descendenti ai gruparii etnice Mon. Acestia au creat pe suprafata lacului gradini plutitoare pe care cultiva tot felul de legume, fructe si flori. Gradinile plutitoare de pe lac sunt construite din plante impletite si namol si sunt ancorate cu bete de bambus. O ciudatenie a localnicilor este pescuitul cu picioarele. Barbatii vaslesc cu picioarele, pentru a curata locul de pescuit de plantele acvatice. Femeile in schimb sunt cele care intretin gradinile plutitoare si vaslesc, de la culturi spre casa doar cu mainile. In lacul Inle se gasesc numeroase specii endemice printre care 20 de specii de melci si 9 specii de pesti nemaintalniti in alte zone. Un asemenea peste este fara solzi si are culoarea albastra-argintie. In zona lacului mai traiesc mii de pasari salbatice.

Lacul se varsa prin Pilu Nam sau Balu Chaung in partea de sud. Exista de asemenea un izvor fierbinte pe malul de nord-vest al lacului. Cei 70 mii de locuitori, din zona lacului, sunt de religie budista si locuiesc in patru orase si numeroase sate situate chiar pe lac, in case simple de lemn si bambus si sunt in majoritate fermieri. Deplasarea se face cu ajutorul ambarcatiunilor de mici dimensiuni sau a barcilor dotate cu motoare diesel cu un singur cilindru. Femeile tes din fire de lotus si matase haine si costume populare si halate dedicate lui Buddha iar barbatii recolteaza pe drum spre casa buruienile si namolul din lac. Turistilor li se ofera o mancare populara locala preparata din orez fermentat, peste si cartofi, care se framanta si apoi se prajeste.

Din buruienile adunate din partile mai adanci ale lacului localnicii construiesc paturi plutitoare ancorate de stalpi de bambus, pentru a rezista la inundatii si la schimbarile de nivel ale apei. Avand nutrienti din plin adunate de pe fundul lacului, paturile sunt incredibil de fertile, iar productiile de legume si fructe sunt pe masura. In zona se mai cultiva pe suprafete destul de mari si orez. Bunurile mestesugaresti sunt o alta sursa pentru comert, mai ales instrumentele muzicale, sculpturile, produsele textile, si tigarile din foi. Sunt cinci piete locale, dintre care una este o piata plutitoare in care tranzactiile au loc in barci mici fiind si cea mai atractiva din punct de vedere turistic. In perioada septembrie – octombrie are loc phaung daw un festival religios, ce dureaza trei saptamani. Locuitorii lacului se imbraca cu cele mai frumoase haine tesute manual si participa la numeroase curse de barci traditionale. Fermele plutitoare din lacul Inle au condus la o dezvoltare a infrastructurii turistice. Multe pensiuni mici si mari hoteluri private au aparut in ultimii ani. Magazinele locale sunt inundate cu articole de consum, atat locale, cat si din import. Cel mai apropiat aeroport este situat la 35 km distanta de lac.

 

 


Cautare