Targul de ceramica de Corund

Targul de la Arcso, de langa Corund care are loc in luna august este ocazia cu care mesterii olari din Corund si de pe tot cuprinsul tarii isi prezinta produsele.

Targul - care in acelasi timp este si un festival al artei populare - beneficiaza de un juriu atent format din specialisti recunoscuti din domeniu, este o ocazie unica de achizitionare a produselor de arta populara autentice, de o rara frumusete.

Numele Corundului este inseparabil de ceramica populara, satul este una din cele mai importante centre din Europa. Localnicii spun, ca ei se ocupa de olarit "de cand lumea." Prima atestare documentara este din 1613, cand breasla olarilor din Odorhei deplange activitatea ilegala a olarilor de aici. Situatia se schimba: in 1750 contele Gyulaffy Laszla (1699-1754), cancelarul Transilvaniei le confirma dreptul de a tine 4 targuri anuale, fara nici o restrictie.

Olarii de aici au produs bunuri de larg consum, oale si alte ustensile necesare in gospodsarile taranesti, pana la sfarsitul secolului al XIX-lea in principal ceramica nesmaltuita. In 1930 se infiinteaza cele doua fabrici de ceramica. Din anul 1962 incepe fabricarea ceramicii negre.

In 1992 erau 872 olari in comuna iar astazi ceramica din Corund este exportata in peste 65 tari.

 

 


Cautare