Curtea, gradina si livada

Curtea, gradina si livada gospodariei individuale,  fac parte dintr-un sistem natural mai extins si mai complex.

In gospodaria individuala, se pot realiza conditii corespunzatoare pentru viata micilor mamifere, a reptilelor, pasarilor si insectelor cu ajutorul unor masuri si mijloace simple. In primul rand, se va evita asfaltarea aleilor si potecilor, ca si sau folosirea altor materiale impermeabile. Se recomanda acoperirea cu pietris sau pietruirea aleilor si potecilor pentru a oferi un cadru ambiental placut si in acelasi timp uscat si propice din punct de vedere ecologic.

Acoperirea peretilor exteriori ai casei si cladirilor auxiliare cu plante urcatoare si crearea gardurilor vii din specii locale adecvate, constituie, masuri simple, ieftine si la indemana. De asemenea se vor amenaja adaposturi pentru pasarile salbatice si se vor protejarea arborilor batrani si scorburosi. In gospodaria individuala va trebui sa realizam platforme de compostare pentru reziduurile organice din gospodarie, compostul reprezentand un ingrasamant valoros si in acelasi timp un excelent mediu de viata pentru o multime de animale mici si insecte folositoare.

Se vor cultiva pomi fructiferi, varietati de legume si plante decorative traditionale specifice zonei si se vor evita introducerii in cultura a unor specii si soiuri straine, neavizate sau chiar interzise (de ex. soiuri, hibrizi modificati genetic). Se va mentine pe cat posibil flora spontana bogata a zonei de pajisti, evitandu-se cosirea repetata.


Cautare