Cele mai importante soiuri de struguri

Cabernet Sauvignon

Acesta este cel mai cultivat soi de struguri nobili din lume. A aparut in secolul XVII, in regiunea Bordeaux, ca rezultat al incrucisarii dintre Cabernet Franc si Sauvignon Blanc. Este folosit intr-o multitudine de cupaje, pentru gustul sau puternic, dar mai ales pentru structura eleganta pe care o da vinului. Este un strugure foarte rezistent, iar vinul sau are un potential excelent de invechire. Zone celebre pentru cultivarea lui sunt Bordeaux, Toscana, California si Sudul Australiei. Nota distinctiva a vinului Cabernet Sauvignon este aroma de coacaze negre.

Pinot Noir

Un strugure asociat deseori cu Burgundia, o regiune din Franta renumita pentru vinurile sale rosii de foarte buna calitate, obtinute din struguri Pinot Noir. La fel de cunoscute pentru vinurile Pinot Noir sunt astazi si California sau Noua Zeelanda. Este un soi destul de fragil si dificil de cultivat, iar paleta de arome pe care o poti regasi in vinurile provenite din acest soi este atat de larga incat ii poate pacali si pe cei mai experimentati degustatori.

Merlot

Este ruda de gradul intai cu Cabernet Sauvignon cu care se intalneste in numeroase cupaje, mai ales in regiunea Bordeaux. Doua treimi din productia mondiala de Merlot provine din Franta, insa in ultimele decenii producatori din California, Chile sau Australia au reusit sa obtina rezultate excelente cu acest strugure. Vinul Merlot este cunoscut pentru finetea texturii si blandetea taninurilor.

Chardonnay

Un strugure cultivat din timpuri imemoriale in Burgundia, regiune cunoscuta si pentru vinul Chablis, creat din acest soi. La sfarsitul secolului trecut a devenit foarte popular in Statele Unite, care au transformat vinul Chardonnay intr-un brand in sine. Astazi este cultivat cu succes peste tot in lume, iar paleta de arome pe care le poti regasi in vinurile Chardonnay este extrem de larga. Este bine de stiut insa ca cel din Napa Valley va avea o nota persistenta de ananas, iar Chablisul un gust usor detectabil de mere verzi.

Sauvignon Blanc

In unele regiuni din Franţa este numit “Blanc Fume", de unde si numele celui mai apreciat vin provenit din acest strugure, Pouilly Fume. Cu toate acestea cel mai mare cultivator de Sauvignon Blanc este California, iar Noua Zeelanda produce de ani buni vinuri Sauvignon Blanc indelung aplaudate in marile competitii internationale. Tipic pentru acest vin este gustul fresh, de multe ori floral.

 

 


Cautare