Rosii ecologice rezistente la mana

In creșterea ecologica a plantelor, recent au fost create soiuri de roșii care sfidează vremea umeda.

În proiectul ecologic de roșii în câmp deschis de Universitatea Kassel din Germania, oamenii de știință cultivă roșii împreună cu grădinari profesioniști și amatori din 2003. Cele nouă soiuri realizate ce pot fi utilizate in agricultura ecologica sunt: Primabella, Resibella, Rondobella, Sunviva, Vivaroma, Vivagrande, Primavera, Dorada, Clou. Aceste soiuri ecologice au fost cultivate exclusiv în aer liber. Au fost admise în Catalogul soiurilor de plante al Uniunii Europene ca soiuri amatoare și, prin urmare, sunt disponibile pe piață.

Aceste soiuri sunt rezistente la mana (Phytophthora infestans) și se laudă cu o calitate impresionantă a fructelor, două atribute care nu se întâlnesc întotdeauna. Ele pot fi cultivate cu succes doar cu cantități mici de îngrășământ și necesită mai puțină apă decât majoritatea roșiilor. Este posibilă cultivarea în ghivece sau jardiniere. Dintre acestea, sunt cinci soiuri care au rezistenta la putregaiul brun.

In 2021, soiurile cu rezistență scăzută sau medie au fost atât de grav deteriorate, încât randamentul a rămas mic. Soiurile din proiect, pe de altă parte, au reușit să prelungească sezonul și să crească foarte mult randamentul. Una dintre persoanele implicate in proiect, este Herwig Scholz de la ferma de legume si fructe ecologice Scholz-Döbelin, care face parte dintr-o schemă de agricultură solidară din regiunea Rinului de Jos.

 Mai mult >>

 


Cautare