Ferma ecologica de cartofi la Institutul Cartofului Brasov


Una dintre realizarile noastre, cu care ne mandrim, este ferma ecologica. Astfel, la ora actuala, la institut se produce cartof ecologic, atat pentru samanta, cat si pentru consum“ a declarat dr. ing CLAUDIU SORIN CHIRU, directorul general al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof si Sfecla de Zahar (INCDCSZ) Brasov, pentru „Lumea satului

 

Ideea a prins viata odata cu Proiectul SCG Nr. 141559/22.04.2008, intitulat Dezvoltarea si promovarea unui modul de productie ecologica (cartofi, cereale, plante medicinale, plante furajere) la nivel de ferma, pe o suprafata de 24 ha.

 

La INCDCSZ se afla in derulare, pana la sfarsitul acestui an, Proiectul Modernizarea Sistemului de Informare si Cunoastere in Agricultura (MAKIS), implementat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Agentia Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, cu fonduri de la Banca Mondiala. „In cadrul MAKIS, avem proiecte pe scheme competitive de granturi, prin care facem un modul de productie ecologica. Aici producem samanta ecologica de inalta valoare biologica, pentru cartof din soiul romanesc Rustic. Un alt scop al proiectului ar fi promovarea si formarea fermierilor pe productii ecologice, la toate culturile de camp“ – a mentionat Chiru.

 

Dupa cum ni s-a explicat, soiul Rustic este romanesc, creat la INCDCSZ Brasov, prin selectie clonala individuala, dintr-o populatie hibrida. Este un soi semitarziu, cu rezistenta sporita la mana si viroze. Este recomandat pentru cultura ecologica a cartofului, atat in zonele rurale montane, cat si in cele agricole traditionale, pentru consum toamna-iarna si industrializare.

 

Conform celor relatate de directorul general, in cadrul Proiectului SCG se desfasoara activitati de cercetare aplicativa, cum ar fi studierea si experimentarea unor variante tehnologice (rotatii, soiuri, inputuri) ecologice, specifice culturilor din rotatie si elaborarea unor pachete tehnologice complete (soi, samanta) specifice culturilor ecologice la nivel de ferma. De asemenea, se urmareste determinarea parametrilor culturali la samanta ecologica obtinuta din categorii biologice superioare la cartof sau plante medicinale (facelia), triticale si porumb, precum si imbunatatirea capacitatii stiintifice si tehnice a echipei de implementare.

 

Specii si soiuri cultivate in cadrul modulului ecologic:

Cartof – soiul Rustic;

Facelia – soiul Balo

Lucerna;

 

Pentru combaterea gandacului din Colorado, brasovenii utilizeaza substante insecticide naturale, cum ar fi solutia de inocul de Beauveria bassiana, 2 litri/ha (doua tratamente la interval de 48 ore), obtinuta la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Protectia Plantelor Bucuresti.

 

Traian DOBRE

REVISTA LUMEA SATULUI NR. 17, 1-15 SEPTEMBRIE 2010

 

Sursa: www.lumeasatului.ro

 Cautare