Produsele ecologice din Finlanda

La BioFach 2015 din Nurnberg / Germania, 7 companii de produse alimentare finlandeze sunt unite intr-un pavilion national pe o suprafata de 88 mp, situat in Sala 5.

Finlanda este cunoscuta in primul rand prin produsele sale bio din ovaz si fructe de padure, dar realizeaza si alte produse ecologice precum branza, amidon din cartofi, musli, tarate pentru mic dejun, carne de pasare bio si paine bio.

Finlanda este o tara agricola, avand 9 % din terenurile sale cultivate ecologic. Cu aproape 8 milioane de hectare, Finlanda are cea mai mare suprafata de natura salbatic certificata organic din lume. Produsul principal organic din Finlanda este ovazul de inalta calitate care da productii ridicate in verile racoroase si cu zilele foarte lungi din tinutul nordic. In afara de ovaz bio la fel de importante sunt si culturile de grau si secara. Finlandezii manca o multime de produse traditionale din faina de secara. La BioFach 2015 doua mori finlandeze vin cu produsele lor ecologice din fulgi si faina de grau, secara si ovas. Brutaria Pekan Leipa va prezenta cu paine bio din secara. Povestea brutariei Pekan Leipa din Heinola, aflata in sudul Finlandei, incepe in 1888. In 2003, a inceput sa exporte paine bio din secara si in Germania. Produsul a devenit atat de popular incat in 2008 s-a construit la Heinola, o brutarie dotata cu echipamente moderne de copt si o linie speciala de ambalare.

Una alt produs ecologic principal la export din Finlanda este amidonul din cartofii organici. Amidonul este un element important, pentru producerea de jeleuri sosuri si supe organice. Producatorul de amidon este situat in Finnamyl, la aproximativ 150 km, nord-vest de Helsinki, si proceseaza annual 3.000 tone de cartofi organice. Kiantama este o firma ecologica specializata pentru prelucrarea fructelor de padure. Produsele de baza sunt afinele, merisoarele de munte si murele. Produsele oferite sunt sub forma de fructe proaspete, piureuri, sucuri, concentrate de sucuri, siropuri, fructe de padure uscate si infuzate, pulberi de fructe de padure.

Luomunokka este o ferma specializata in producerea si comercializarea carnii de pasare organica. Puii sunt produsi in trei ferme sub brandul "L'Uomu Nokka" (cioc organic). Fermierul creste pui din rasa franceză Hubbard CY, care se adaptează bine la productia ecologică. Este o rasa cu crestere lenta si cu sanatate robust. Puii sunt crescuti in ferme ecologice unde se pot misca liber. Ei au lumina naturala si acces la fan, paie si seminte de diferite tipuri pentru a le stimula pofta de mancare. Trei produse congelate sunt disponibile in prezent: pui intreg organic, pulpa de pui organic si piept de pui organic.

Branza produsa de catre Finnish Cheese Company cu sediul in Jämsä din centrul Finlanda, este exportata Statele Unite, Spania, Franta, Israel si Estonia. Produsele firmei includ in afara de branza ecologica si cinci timpuri de hummus organic (unul natural si patru aromate).

Finlanda isi propune sa dubleze exporturile de produse alimentare pentru a ajunge la aproximativ 3 miliarde euro pana in 2020. Alimentele ecologice reprezinta o componenta de baza al acestui program de crestere a exportului.

Bucatarul sef finlandez Kim Palhus va avea la BioFach 2015 un stand unde prezinta retete traditionale finlandeze de preparate culinare.

 

 


Cautare