Aproape 600 de agricultori certificati ecologic in Bistrita-Nasaud

Pe langa cei 184 de producatori certificati ecologic din Ardan si care si-au depus dosarele pentru subventia europeana de sprijinire a agriculturii ecologice (intre 1.500 si 2.300 de euro/an/ferma in functie de marimea exploatatiei agricole), s-au inscris în procedura de certificare alti peste 100 de agricultori din Soimus, aflati in faza inspectiei pentru certificare.

De asemenea si-au exprimat decizia de a se alinia standardelor ecologice alti circa 300 de agricultori din Lunca si Rustior, ajutati de grupul de producatori din Ardan sa razbeasca prin birocratia de rigoare.

Astfel, numarul agricultorilor certificati ecologic va ajunge anul acesta la aproape 600 in Bistrita-Nasaud. Conform regulilor, de la inregistrare si pana la a primi pretul adecvat pe produsele ecologice, producatorii certificati trebuie sa parcurga o perioada de tranzitie de 2 ani, timp in care sunt verificati de un organism abilitat de inspectie si certificare, ca practica o agricultura conforma standardelor ecologice, alternand culturile conform ciclurilor naturii si folosind ingrasaminte si furaje naturale, fara fertilizanti, pesticide sau stimulatori de crestere.
 


Cautare