Mai multi antioxidanti in produsele ecologice

Dovezile obtinute de un proiect ce a durat 4 ani au pus capat dezbaterilor de ani de zile si au schimba punctul de vedere al englezilor conform caruia consumul de alimente ecologice este doar o alegere a unui mod de viata. 

Studiul arata ca fructele si legumele ecologice contin pana la 40% mai multi antioxidanti, despre care oamenii de stiinta sustin ca ajuta la prevenirea cancerului si a bolilor de inima, principalele cauze ale mortalitatii in Marea Britanie. De asemenea contin un nivel mai ridicat de minerale esentiale precum fierul sau zincul. Profesorul Carlo Leifert, coordonatorul proiectului finantat de Uniunea Europeana, sustine ca diferentele sunt semnificative si ca produsele ecologice ajuta la cresterea aportului de nutrienti al persoanelor care nu consuma intr-o zi cele 5 portii de fructe si legume recomandate. “Daca ai cu 20% la suta mai multi nutrienti in produse si nu-ti poti convinge copii sa consume cele cinci portii pe zi, atunci sunt suficiente si patru”. Cercetatorii au cultivat legume si fructe si au hranit vitele de la o ferma de 725 de acri atasata Universitatii din Newcastele alternativ cu furaje ecologice si conventionale. Au descoperit ca laptele provenit de la cirezile hranite cu produse ecologice contine cu pana la 90% mai multi antioxidanti decat laptele provenit de la cirezile hranite cu furaje conventionale. Au constatat de asemenea ca legumele ecologice contin cu 40% mai multi antioxidanti si ca rosiile ecologice contin flavonoide, antioxidanti care reduc riscul bolilor coronariene. Leifert spune ca guvernul englez a sustinut in mod eronat ca nu ar fi diferente intre produsele ecologice si cele conventionale. “Sunt destule dovezi acum ca nivelul substantelor folositoare este mai ridicat in produsele ecologice”, spune el.

 


Cautare