Stirile agricole din 24 noiembrie 2015

Proiect transfrontalier de bune practici in fermele de bovine; 1000 de posturi pentru Agentia de Imbunatatiri Funciare; 38 de euro/tona de sfecla de zahar oferita producatorilor; Avansul din plata unica este de 53 euro/ha in 2015.

Proiect transfrontalier de bune practici in fermele de bovine. Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Ion Ionescu de la Brad, din Iasi, finalizeaza un nou proiect transfrontalier de succes al Uniunii Europene (UE) pentru regiunea de vecinatate Romania - Ucraina - Republica Moldova. Acesta, intitulat "Promovarea productiei sustenabile si implementarea bunelor practici in fermele de bovine din zona transfrontaliera Romania - Republica Moldova si Ucraina" a fost finalizat, in amfiteatrul Emil Honoriu Rosu, al Facultatii de Zootehnie. Conferinta a fost urmata de o scurta deplasare in localitatea Rediu, cu transportul asigurat de universitate, pentru a vizita principalele obiective de investitie realizate in proiect, anume ferma zootehnica, centrul de monitorizare si control cantitativ si calitativ al productiilor bovine.

1000 de posturi pentru Agentia de Imbunatatiri Funciare. Agentia de Imbunatatiri Funciare si-a suplimentat grila de posturi cu inca 1.000 de locuri de munca, pentru a sustine punerea in aplicare a noii legi a irigatiilor. Posturile trebuie ocupate cat mai repede. De asemenea, legea ofera garantia faptului ca infrastructura nu mai poate fi devalizata. In cazul in care nu se intretine de catre organizatii, ea revine la stat. Prin introducerea abonamentului, toti fermierii au acces la apa la un pret accesibil, fara sa mai suporte pierderile din sistem.

38 de euro/tona de sfecla de zahar oferita producatorilor. Din marii cultivatori de sfecla din judetul Bacau, am mai ramas un fermier din Corbasca si dr. Petrisor Olteanu, administratorul firmei cu profil agricol Agronova din Racaciuni. Firma austriaca Agrana, care detine o fabrica de zahar la Roman este dispus sa le achite cultivatorilor de sfecla in jurul a 38 de euro pe tona. La aceste sume se adauga si subventiile pe care statul le-a acordat. Bunaoara, anul acesta, statul i-a sutinut pe fermieri cu 740 de euro pe hectarul cultivat cu sfecla. In prezent, din totalul de 34 de fabrici de zahar, in toata tara, acum, mai sunt doar patru, respectiv Zahar Ludus, Agrana, Diamantul Oradea si fabrica de la Bod. Dintre acestia, lider este Agrana, singurul producator din zona Moldovei, dupa caderea fabricilor de la Sascut, Bucecea – judetul Botosani, si Pascani – judetul Iasi.

Avansul din plata unica este de 53 euro/ha in 2015. Avansul din plata unica pe suprafata aferenta anului 2015 se achita incepand de luni, iar pana in prezent au fost emise ordine de plata pentru 120.000 de fermieri. Este vorba de un avans de pana in 70%, in jur de 53 de euro pe hectar. Reprezentantii Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) asigura ca in circa trei zile se pot plati toate avansurile, adica se pot transfera banii pentru mai mult de 700.000 de fermieri, dintr-un total de peste 900.000. Exista in buget suma necesara pentru plata avansului pe suprafata, adica in jur de 400 de milioane de euro. Banii vor fi plati in lei la cursul stabilit de Banca Centrala Europeana la 30 septembrie 2015 (4,4176 lei/euro), ceea ce inseamna aproximativ 235,9 lei/hectar.

 


Cautare