Cabrito de Extremadura

CABRITO DE EXTREMADURA”, IGP, reprezinta carnea obținută din carcase de iezi născuți și crescuți pe teritoriul Comunității Autonome Extremadura.

Carnea Cabrito de Extremadura aparție raselor de caprine Verata, Retinta, Florida, Malagueña, Murciano-Granadina, Blanca Andaluza, Cabra de las Mesetas, Cabra Serrana sau Payoya sau raselor obținute prin încrucișarea acestora. Carnea este foarte fragedă, moale, extrem de suculentă, cu o textură foarte delicată. „Cabrito de Extremadura” este menționat si in romanul renumit la nivel mondial El ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha de Miguel de Cervantes. In anul 1888, Cáceres a fost cea mai importantă provincie spaniolă în ceea ce privește efectivele de caprine, Badajoz situându-se pe locul al doilea. De asemenea, carnea de ied din Extremadura era menționată încă din Evul Mediu în multe dintre arhivele municipale din întreaga regiune, care includeau norme cu privire la modul în care aceasta ar trebui prezentată și tăiată, precum și la obligația de a fi cântărită.

De-a lungul generațiilor și pe baza experienței și a know-how-ului lor specific, fermierii care cresc iezii „Cabrito de Extremadura” le permit să pască, în mod tradițional, pe tot parcursul zilei. Aceștia cunosc perfect resursele și flora disponibile în fiecare perioadă a anului, care sunt diferite de cele disponibile în alte regiuni și se găsesc exclusiv în regiunea Extremadura. Fermierii hrănesc iezii din exploatație până când aceștia dobândesc greutatea și caracteristicile specifice produsului „Cabrito de Extremadura”. Carnea de „Cabrito de Extremadura” este o prezență constantă de-a lungul istoriei gastronomiei din Extremadura. Rețeta de Frite Extremeño de Cabrito este inclusă, de asemenea, în numeroase cărți de bucate. Meniurile multor restaurante includ feluri de mâncare care conțin carne de „Cabrito de Extremadura” prăjită, la grătar sau pregătită la cuptor, precum și felul tradițional „Cabrito de Extremadura” caldereta.

Reputația sa este de atât de vastă încât există multe festivaluri tematice care sărbătoresc acest produs, cum ar fi Santibañez el Alto și Torrecilla de los Ángeles. Carnea de ied „Cabrito de Extremadura” figurează, de asemenea, alături de alte tipuri de carne, în cadrul evenimentelor gastronomice precum Salón de la Carne de Calidad din cadrul Feria Agroganadera din Trujillo și Feria Internacional Ganadera din Zafra, unde au avut loc degustări de carne de ied „Cabrito de Extremadura” din rasa Verata. Prin urmare, combinația dintre tradiția îndelungată de creștere a caprinelor în aria geografică și includerea acestui tip de carne în gastronomia regiunii Extremadura, precum și calitatea și caracteristicile carcaselor și ale cărnii, demonstrează reputația excelentă de care se bucură carnea de ied „Cabrito de Extremadura”, produs, crescut și prelucrat exclusiv în regiunea Extremadura.