Slană Fest, ediția 2024

Târgul micilor producători, Slană Fest, ediția 2024, se desfășoara în perioada 1-4 februarie, în curtea Cafenelei Bulgakov din Cluj-Napoca.

SlanăFest este o marcă înregistrată al unor șiruri de evenimente gastro-culturale ce au loc în fiecare an în perioada iernii, când slănina porcului sacrificat de Ignat este tocmai maturată, coaptă, afumată, numai bună de gustat. Seria de evenimente gastro-culturale, inițiată cu 14 ani în urmă la o cafenea din Cluj a devenit o mișcare generatoare de tradiție în tot Ardealul, căci de-a lungul anilor, numeroase localități au fost inspirate de această sărbătoare denumită SlanăFest. La Cluj acest eveniment, la care publicul se poate delecta cu bunătățile expuse de 22 de mici producători, este găzduit anul acesta pentru a cincea oară de Cafeneaua Bulgakov.

În cele cinci zile de târg al micilor producători veți putea gusta toate bunătățile posibile și imposibile: carnati, șuncă, slănini, feluri și feluri de cașcaval și brânzeturi, muștar, miere, siropuri, gemuri, vinuri și pălinci, toate una și una. Iar dacă v-ați dori să vă completați experiența „afumată” și cu alte bunătăți de-ale gurii, găsiți și în meniul Bulgakov o mulțime de delicii. Competiția sortimentelor de slănină, șuncă și cârnați va avea loc sâmbătă, 3 februarie, între orele 15:00 și 17:00. Tot sâmbătă seara, de la ora 20:00, începe tradiționala degustare de vinuri cu slănină, iar rezervările pentru participanți se fac printr-un SMS la numărul de telefon 0741915082.

În această perioadă a anului, slănina provenită de la porcii sacrificați în timpul sărbătorilor a atins momentul perfect de maturare. Clienții care merg la Festivalul Slăninei găsesc, acolo, produse naturale din porc de Mangalița. Kovacs Mihai a venit până la Cluj-Napoca tocmai din Covasna, din Sfântu Gheorghe, unde are o fermă cu 50 de porci. Bărbatul se ocupă si de cresterea animalelor, și de gătirea preparatelor din carne de mangaliță. Are toate tipurile de slanină, de la cea afumată cu lemn de fag, până la cea condimentată cu boia. A venit la Cluj și cu noutăți, cu salam și cârnaț din carne de vânat. Slănina o ține 6 săptămâni în sare, o întoarcem după 2 săptămâni și apoi la final o băgă în saramură, după care o scoatem și o lasă la aer o zi. După asta o afumăm 3 zile și 3 nopți cu rumeguș de fag ca să îi dea un gust deosebit.


Cautare