Meso turopoljske svinje

Meso turopoljske svinje” DOP, Croatia, reprezintă carnea proaspătă obținute din rasa de porci Turopolje.

Meso turopoljske svinje” se comercializează în stare proaspătă sau congelată sub formă de semicarcase și carne dezosată (la bucată sau feliată, în vrac sau ambalată). Vârsta porcilor la sacrificare este de cel puțin 12 luni. Carnea „Meso turopoljske svinje” are o culoare mai închisă, mai roșiatică, o textură musculară mai compactă și o secreție la suprafață mai redusă. Gradul de acumulare a grăsimii este, în mod inerent, mai ridicat, în special în partea subcutanată și între mușchi. Țesutul adipos răcit este ferm și de culoare albă lucioasă. Atunci când este consumată, carnea gătită are o consistență elastică, suculentă, plină de gust și o aromă specifică dată de grăsimea topită a cărnii.

Aria de producție a „Meso turopoljske svinje” se limitează la teritoriul Croației continentale, care cuprinde 13 județe și orașul Zagreb. Rasa de porci Turopolje provine din zona Turopolje, care, din punctul de vedere al reliefului și al geografiei, este o câmpie situată pe un platou aluvionar între campiile Posavina, de-a lungul râului Sava si dealurile Vukomerić. În a doua jumătate a secolului al XIX-lea și în prima jumătate a secolului XX, zona în care se creșteau porcii din rasa Turopolje s-a extins de la Turopolje până la granița cu Ungaria, iar rasa Turopolje a devenit cea mai răspândită rasă de porci din Croația.

Porcii pentru îngrășat din rasa Turopolje au o rată de creștere mai lentă și o carcasă mai scurtă, cu o proporție mai mică de carne decât alte rase de porci, în timp ce acumularea de grăsime, în special în partea subcutanată și între mușchi, este semnificativ mai mare. Carnea de porc din rasa Turopolje a fost întotdeauna apreciată în mod special și este adesea considerată superioară cărnii altor rase de porci; Un sondaj privind preferințele consumatorilor a confirmat faptul că, în general, consumatorii croați sunt familiarizați cu porcul din rasa Turopolje și recunosc calitatea cărnii și a produselor obținute din aceasta. Datorită creșterii în aer liber și calității cărnii, majoritatea consumatorilor din zilele noastre, în special cei locali, consideră carnea de porc din rasa Turopolje superioară și cu o valoare de piață mai mare decât cea a cărnii de porc standard.