Paste de post cu sirop de roscove

Denumirea „Tertziellouthkia” DOP, Cipru, desemnează un tip de paste făinoase obținute prin amestecul făinii de grâu dur cu apă.

Pastele sunt de obicei de formarotundă sau ovală, cu o gaură în mijloc de 1-2 cm de culoare alburie, cu textură ușor dură și tare. Denumirea produsului provine de la forma acestuia, care seamănă cu un inel mic sau tertziélli. Reputația produsului „Tertziellouthkia” este datorată și simplicității ingredientelor și modului în care este servit, drept pentru care produsul este considerat un fel de mâncare asociat cu postul. Bucățile mici de aluat sunt prelucrate cu mâna pentru a se obține o formă cilindrică, ca un mic șnur. Pastele proaspete „Tertziellouthkia” trebuie așezate pe o pânză pentru uscare sau în coșuri, astfel încât acestea să nu fie lipite unele de altele. Această metodă garantează o uscare optimă și uniformă. Pentru a determina dacă produsul este suficient de uscat, producătorul verifică dacă exteriorul pastelor este lipicios și observă sunetul pe care pastele îl fac atunci când sunt scuturate și se lovesc unele de altele.

În mod tradițional, pastele „Tertziellouthkia” erau servite în zile de post și de sărbătoare, precum și la evenimente sociale, cum ar fi nunțile, într-un anumit fel. Înainte de servire, pastele sunt fierte în apă și sirop de roșcove, sirop de struguri sau miere. Pe lângă tradiția îndelungată și reputația de produs local cipriot și preparat asociat cu postul, pastele „Tertziellouthkia” devin din ce în ce mai cunoscute în alimentația modernă și ele sunt mereu prezente în piețele locale unde se vând produse cipriote. Produsul „Tertziellouthkia” a primit eticheta „Taste Cyprus / Delightful Journeys” pentru bucătăria cipriotă și este unul din produsele prezentate în cadrul Festivalului de tradiție și cultură, care a fost înființat în 2004 și care are loc într-o localitate rurală cipriotă diferită în fiecare an.