Ayran

Băutură tradițională turcească pe bază de iaurt.

Ingrediente: iaurt; apă; sare; mentă, sau verdețuri aromatizate.

Iaurtul rece se diluează cu apă rece, în cantitățile dorite de fiecare și se amestecă cu puțină sare. Pot fi folosite cantități egale de iaurt și apă, dar se preferă, de obicei, o cantitate mai mare de iaurt, decât cea de apă. Se poate adăuga și puțină mentă pentru un plus de efect răcoritor. Iaurtul trebuie amestecat așa încât să se creeze o spumă generoasă, ca la bere.

Băutura tradițională Ayran provine din orașul Susurluk, o localitate recunoscută pentru diversitate de produse lactate, si unde iaurtul pentru Ayran este preparat dintr-un amestec de lapte de bivoliță, vacă și oaie, care este vărsat dintr-o găleată într-alta pentru a crea spumă. Această băutură potolește setea, este răcoritoare, calmează gura după ce au fost consumate diverse feluri de mâncare picante și calmează un stomac deranjat. Este plină de proteine și previne deshidratarea în lunile de vară print continutul de sare.