Supa toscana de paine si rosii

Aceasta reteta originara din Toscana (Italia), numita “pappa al pomodoro”, este un amestec de pâine, roșii, usturoi și busuioc cu o aromă rafinata.

Ingrediente: 3 linguri ulei de măsline extravirgin; 1 ceapa mica, tocata; 4 catei de usturoi, tocati; 1 cutie de roșii tocate, cu suc; 2 linguri de pasta de tomate; un praf de zahar; un praf de fulgi de chili roșu; sare; piper proaspăt măcinat; 4 căni de apă; un kilogram de pâine de țară veche, coaja îndepărtată, tăiată în cuburi; 2 linguri de busuioc proaspăt tăiat.

Încingeti 2 linguri de ulei într-o oală mare și grea de supă la foc mediu-mic. Adăugați ceapa și gătiți, amestecând, până se înmoaie, aproximativ cinci minute. Între timp, amestecați roșiile într-un robot de bucătărie prevăzut cu lamă de oțel până se omogenizează grosier. Adăugați usturoiul în oală. Gătiți, amestecând, timp de aproximativ un minut până când este parfumat. Adăugați roșiile, pasta de roșii, zahărul, fulgii de ardei iute și sare și piper. Gatiti, amestecand din cand in cand, pana cand rosiile s-au fiert, aproximativ 10 minute. Se amestecă cuburile de pâine în roșii. Se adauga apa, jumatate din busuioc si sare dupa gust. Se mărește focul și se fierbe, amestecând și piureând pâinea, timp de aproximativ 10 minute până când supa devine groasă. Se amestecă busuiocul rămas, se gustă și se ajustează condimentele. Serviți fierbinte, cald sau la temperatura camerei cu uleiul de măsline rămas, stropiti peste fiecare porție.

  • Aceasta supa poate fi facuta cu o zi inainte si va fi si mai aromata a doua zi. Se va reîncălzii la cuptorul cu microunde.