Friptura de Zalau

Friptura de Zalau este o reteta traditionala din judetul Salaj amintita in cartea lui Radu Anton Roman.

Ingrediente: 1 felie groasa de ceafa de porc (de 4 - 5 cm grosime si 350-400 gr); 1 lingura ulei sau untura; sare; piper negru macinat; boia dulce; chimen macinat.

Se aseaza felia de carne pe masa de lucru. Se cresteaza deasupra linii paralele la distanta de cca 1 cm. Intoarceti carnea la 90 grade si crestati dn nou paralel, in acelasi mod. Presarati carnea cu sare, piper negru macinat, boia si chimen. Turnati uleiul (untura) si masati carnea, astfel incat condimentele sa intre si in crestaturi si sa ajunga pe margini. Lasati carnea la frigider peste noapte. Scoateti cu 30 minute, inainte de pregatire, din frigider si o lasati la temperatura camerei. Incingeti o tigaie antiaderenta cu putin ulei (untura). Frigeti carnea cate 2 minute pe parte, doar pana se rumeneste frumos. Puneti friptura la cuptor. Stropiti carnea cu sucul lasat. Cand este gata o scoateti din cuptor si o lasati 10 minute inainte de a o taia.