Gradinita de copii in ferma

Agricultura socială (sau agricultura responsabilă) se referă la folosirea pe termen scurt sau lung a resurselor agricole, cum ar fi plantele și animalele, în promovarea și producerea de servicii sociale în mediul rural.

Astfel de servicii includ reabilitare, terapie, adăpost, educație pe tot parcursul vieții și alte activități care contribuie la incluziunea socială. O inițiativă interesantă de agricultură socială este cooperativa socială Învățând-Crescând-Trăind cu femei fermieri, din Italia (Mit Bäuerinnen lernen-wachsen-leben), situată în provincia Bolzano-Bozen. Înființată în 2007, cooperativa are peste 100 mame cu ziua, care oferă îngrijire flexibilă în cadrul fermelor lor și prin integrarea directă a resurselor agricole și mediului ca elemente de învățare. Îngrijitorii lucrează în conformitate cu instrucțiunile de educație în natură și oferă îngrijiri care sunt adaptate individual nevoilor părinților și copiilor într-un mediu familial iubitor.

Copii descoperă natura, isi dezvolta simțul responsabilității, isi eliberează energiile, experimentează ciclurile anuale si cunoasc alimente sănătoase. Treaba educatorilor nu este doar să stârnirea interesul copiilor față de natură, ci și să le arăte limitele și să-i învățăm să acționeze responsabil. Copiii au ocazia să se miște, să descopere lucruri noi și să cunoască cum să interacționeze cu natura și animalele. Prin experiențele pe care le dobândesc, copiii își dezvoltă în mod natural calități precum respectul și toleranța. În același timp, ei învață și apreciază și valoarea naturii. Unii din membri cooperativei oferă de asemenea activități agricole educaționale pentru școlari. Cooperativa își extinde în continuare activitățile în teritoriu și are în plan extinderea activităților de agricultură socială pentru persoanele cu dizabilități, vacanțe la ferme cu servicii de îngrijire specifice, horticultură și terapie cu animale. Cooperativa a primit sprijin din Fondul European Social (FES).

 


Cautare