Prosperitatea Rurală

Timp de multe decenii, prosperitatea a fost înțeleasă doar ca bogăție economică.

Un venit monetar mai mare, o afacere în continuă creștere și mai mulți bani în contul de economii tind să fie echivalat cu prosperitate. Ceea ce vrem să știm este ce înseamnă prosperitatea și bunăstarea într-un context agricol și rural și pentru oamenii din mediul rural din părți foarte diferite ale Europei. Sensul de prosperitate este complex și cuprinde o realitate mai diversă. Observam că, până acum, politica agricolă, precum și întregul sistem formal de cunoștințe și inovare în agricultură, tindeau să fie îndreptate către un ideal de ferme cu normă întreagă extrem de comerciale, moderne, intensive în capital. Alte tipuri de ferme și strategii au fost tratate ca obstacole în calea agriculturii productive și a prosperității în sectorul agricol. Statisticile și analizele oficiale furnizate de institutele de cercetare de top arată ca in realitate, putem găsi regiuni în care un număr mare de ferme moderne, intensive în capital, se confruntă cu probleme economice profunde, punând o presiune enormă asupra familiilor de fermieri. De asemenea, putem observa că profitabilitatea câtorva ferme nu mărește cu adevărat bunăstarea comunității rurale. Unul dintre motive este că fermele moderne, intensive în capital, nu mai au nimic de-a face cu afacerile rurale din economia locală si putem observa că concentrarea producției pe unele ferme și în unele regiuni, este direct legată de marginalizarea altor ferme și regiuni.

Descoperim că semnificația prosperității și bunăstării variază și se schimbă în funcție de context și culturi, dar că există câteva idei comune despre prosperitatea rurală care par să se aplice în diferite regiuni. În primul rând, prosperitatea nu este doar despre bani și bogăție. Alte aspecte precum sănătatea și bunăstarea familiei, un nivel minim de autonomie și recunoaștere socială, toate joacă un rol destul de important pentru familiile de fermieri. Îngrijirea mediului contează pentru mulți fermieri, deoarece ei sunt cei care suferă primii consecințele degradării mediului. În al doilea rând, o comunitate rurală prosperă se caracterizează printr-o viață culturală, economică, politică și socială intactă, în care oamenii au oportunități antreprenoriale și un bun acces la servicii precum sănătatea și educația. Existența unui puternic simț al comunității în rândul oamenilor care trăiesc într-o zonă rurală și schimbul de cunoștințe între fermieri le sporește încrederea în a putea face față schimbării, a se adapta și a inova. Pentru a atinge prosperitatea rurală, întreprinderile ar trebui să încorporeze valori sociale precum integritatea, respectul pentru oameni și solidaritatea, care să permită descoperirea de noi moduri de a lucra în armonie (muncă-familie) și orientate spre realizarea unui mod de viață sănătos. Pentru prosperitate, trebuie să ni se permită să inovăm propriul nostru fel, promovând idei „nebunești” și intrând în multe nișe diferite.

În general, este important să se acorde mai multă atenție bunăstării sociale și de mediu atât în cadrul politicilor, cât și în sistemul formal de cunoștințe și informații agricole. Fermele mici, în special, necesită strategii bazate pe cunoștințele lor complexe despre resursele locale și, pe baza acestora, pe practicile lor agricole specifice. De la brutăria deținută de familie, la piața locală de fermieri, până la ferma de vite, comunitățile rurale fac regiunile sa prospere. Un exemplu este Centrul de extensie “La Rural Prosperity Nebraska”, unde studenții, profesorii și liderii comunității îmbină cercetarea cu experiența pe teren pentru a aduce această prosperitate la ușa fiecaruia. Prin mai multe domenii de interes, se lucreaza împreună cu cei din rural, pentru a trăi mai bine, astfel: implica comunitatitle prin conectare la resurse sa transforme visele în obiective și pentru a oferi tuturor șanse egale de a reuși; atrage de noi veniti pentruca oamenii sunt cei care fac o comunitate sa prospere; conduce dezvoltarea comunitara, care se face prin lideri care sunt ajutati sa identifice resursele locale in vederea valorificarii lor; ajuta firmele ca afacerile locale sa prospere si sprijina comunitatile la crearea unui spatiu de calitate in care oamenii doresc sa traiasca fericiti.

 


Cautare