Teatrul satesc

Găsirea unui nou public de teatru, departe de orașele tarii, ofera sansa dezvoltarii teatrului rural.

În grădinile rurale, pădurile și piețele publice, tinerii artiști sătui de scena rigidă a teatrelor bucurestene sau din marile orase, se străduiesc spre diversitate și spontaneitate. Pe o scenă din lemn în aer liber, actorii, depune energie impresionantă chiar daca vremea este ploioase pentruca spectatorii de la tara, avizi de spectacole artistice autentice, asezati pe scaune și căpițe de fân, isi deschid umbrelele și răman pe loc. Membrii trupelor satesti de amatori se reunesc pentru a arăta că teatrul rural poate concura cu scenele mari ale tarii și contribuie la ecosistemul cultural al Romaniei. În spatele inițiativei se pot afla absolventii școlilor de teatru, care s-au trezit frustrați de structura rigidă a lumii teatrului de azi.

Cultura rurala primeste astazi finanțare publică generoasă, o parte din fonduri venind de la Uniunea Europeana. Astfel se pot face proiecte prin care se vor amenaja scene de spectacole in aer liber dar si constructii adecvate pentru repetitii, garderoba sau sau pentru servicii de agrement turistic. O trăsătură comun, a teatrului rural este absența unui singur director artistic: majoritatea operează ca si colectivități. Rolurile sunt și ele fluide. Actorii pot regiza sau pot ajuta cu decoruri, costume și alte sarcini, cum ar fi îngrijirea unui bar cu mici gustari si bauturi pentru spectatori. Alti pot scrie piese scurte pline de spirit pentru sateni sau copii. In general teatrul rural cauta diversitate și spontaneitate, ca un teatru aproape neterminat, dar viu. Artiștii își împărtășesc cercetările cu publicul, iar oamenii chiar răspund la asta.

Instituția de teatru se poate trezie la vitalitate prin festivalurile rurale. Exista un festival unic in Romania care se desfasoara de 40 de ani in comuna Macea, judetul Arad, dedicat umorului satesc. Viața la sat poate fi amuzantă, umorul de la țară este unul special, iar oamenii trec mai ușor peste probleme atunci când fac haz de necaz. Festivalul Gura Satului a ajuns la ediţia cu numărul 20 in 2023. Acesta are loc odata la doi ani. Maestrul Valetin Silvestru spunea despre Festivalul Gura Satului de la Macea că este „primul de acest gen din țară, din Europa și s-ar putea chiar din lume”.

 


Cautare