Inovatii in dezvoltarea satelor inteligente

Folosirea celor mai noi tehnologii în dezvoltarea proiectelor tip Smart Village.

7 tehnologii pot fi folosite chiar de mâine în aproape orice comunitate rurală din România:

IoT – Internet of Things: Internetul obiectelor este legat de conceptul de Smart City, dar este perfect încadrabil și în zonele rurale. Spre exemplu, folosind senzori care permit o productivitate mai mare a culturilor sau soluții din zona educației și a sănătății în zone izolate (conceptele Smart Education și Smart Health fac parte din verticala Smart Living).

Inteligență artificială: adoptarea sistemelor de inteligență artificială este direct aplicabilă îmbunătățirii culturilor și gestionării mediului, precum și în optimizarea serviciilor de sănătate și a utilizării infrastructurii.

Big Data: cantitatea uriașă de date generate astăzi (Big Data), permite să analizăm impactul schimbărilor climatice sau consumul de apă, numărul animalelor, starea pășunilor și a pădurilor dar și alte informații esențiale comunității. În cele din urmă totul se reduce la monitorizare și optimizare.

Drone: datorită utilizării dronelor, terenul poate fi monitorizat (automat) colectând astfel date despre temperatură, starea culturilor, mișcările animalelor sau controlul răspândirii dăunătorilor, îmbunătățind astfel utilizarea pesticidelor – totul corelat cu date meteo spre exemplu.

Blockchain: conform Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), tehnologia blockchain poate fi utilizată pentru a spori eficiența, transparența și trasabilitatea în lanțurile de aprovizionare agricole și pentru a le face mai productive și mai durabile.

Nanomateriale: folosirea materialelor inteligente (smart) are potențialul de a îngloba senzori, aplicarea de fertilizatori și straturi de protecție care să asigure creșterea siguranței alimentare, eliminarea deșeurilor și chiar combaterea efectelor schimbărilor climatice asupra plantelor

Roboți: de la tractoare autonome până la roboți capabili să culeagă fructe fără a le deteriora, introducerea roboților în zonele rurale conduce spre o revoluție în eficiență și dezvoltare durabilită.


Cautare