Salasul de ieri si de azi

Salaš este un tip tradițional de proprietate în regiunea Campiei Panonice, cu o casă familială și anexe precum grajd, hambar si granar, înconjurata de teren arabil și pășuni.

Au fost deținute și locuite de o singură familie, care a locuit acolo timp de generații. Încă din Evul Mediu, proprietățile Salaš au fost prezente în zonele joase din Panonia, Slovacia, Ungaria, Austria Romania si Serbia. În vremurile moderne, aceste tipuri de locuințe au devenit mai puțin frecvente, multe disparând odată cu cultura specifică din jurul acestor proprietăți. Inițial, salașul a fost locuința de vară pentru țărani, iar cu timpul, unele au devenit locuințe permanente. În etapa târzie a dezvoltării acestor proprietăți, s-au distins două tipuri de salaș: Salașul de tip fermă, unde proprietarul sau chiriașul locuia permanent; Salașul țăranilor mai înstăriți, care aveau o casă in sat si ajungeau la salaș doar pentru muncă în perioadele agricole.

Odata cu introducerea tractorului în uzul fermei, s-a eliminat nevoia de a locui vara in camp. Apoi reformele agrare care vizează colectivizarea și arondismentul pământului, precum și apariția unor cooperative de muncă la scară largă și creșterea producției, au marginalizat rolul salașului la scară mică. Proprietățile Salaš au funcționat ca insulă verde, habitate a nenumărate specii de păsări și ascunzișuri pentru vânatul mare. Salașurile au fost și izvoare de cultură și tot felul de bunuri tradiționale: izvorul mentalității taranimii locale; sursa oamenilor harnici, gospodari, persistenti, retrași, tăcuți și măsurați, cu un umor deosebit de subtil; sursa de vite, păsări de curte, struguri, dude, rachie, gomboti, galuste, etc

In vremurile moderne, proprietățile de tip salaš sunt o amintire a vremurilor mai vechi mai simple și a sunetelor muzicii populare. Puținele salașuri rămase au fost retransformate în restaurante, muzee moderne pentru turiști, sau cabane cu specific și farmec rustic Ele promovează mâncărurile și băuturile tradiționale, obiceiurile, viața de fermă, folclorul, muzica etc. Unele dintre cele mai faimoase proprietăți salaș sunt in Voivodina, Serbia, respectiv: Salaš 137 si Salaš 84 la Novisad, Salaš Katai la Mali Idos, Rokin Salaš în Hajdukovi, Sunčani și Cvetni Salaš la Subotica. În cultura slovacă, salašele erau tabere îndepărtate pentru păstori, care în cele din urmă, au ajuns să devina mici restaurante rurale, oferind produse de oaie și meniuri tradiționale de casă, cum ar fi galustele slovacesti.

 


Cautare