Cele mai bune sate turistice europene din 2022

13 de destinații din Europa au fost desemnate drept „Cele mai bune sate turistice 2022” de către Organizația Mondială a Turismului (UNWTO).

Premiul recunoaște destinațiile rurale care îmbrățișează turismul ca un motor de dezvoltare și noi oportunități pentru locuri de muncă și venituri, păstrând și promovând în același timp valorile și produsele comunitare. Inițiativa recunoaște, de asemenea, satele pentru angajamentul lor față de inovare și durabilitate în toate aspectele sale economice, sociale și de mediu și un accent pe dezvoltarea turismului în conformitate cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă. Satele au fost evaluate de un consiliu consultativ independent pe baza unui set de criterii care acoperă nouă zone: resurse culturale și naturale; promovarea și conservarea resurselor culturale; sustenabilitate economică; sustenabilitate socială; durabilitatea mediului; dezvoltarea turismului și integrarea lanțului valoric; guvernarea și prioritizarea turismului; infrastructură și conectivitate; sănătate, siguranță și securitate.

Cele mai bune sate turistice este proiectul emblematic al Programului UNWTO pentru Turism pentru Dezvoltare Rurală. Programul își propune să se asigure că turismul contribuie la reducerea inegalităților regionale în ceea ce privește veniturile și dezvoltare, combaterea depopulării, progresul egalității de gen și abilitarea femeilor și tinerilor, promovarea inovației și digitalizării, îmbunătățirea conectivității, infrastructurii, accesului la finanțare și investiții, inovarea în dezvoltarea și valoarea produselor. integrarea în lanț, promovarea practicilor durabile pentru o utilizare mai eficientă a resurselor și o reducere a emisiilor și a deșeurilor și îmbunătățirea educației și a competențelor. Programul promovează guvernanța și parteneriatele pe mai multe niveluri, precum și implicarea activă și împuternicirea comunităților. Lista celor mai bune sate turistice europene realizata de către UNWTO in anul 2022, este urmatoarea: Zell am See - Austria; Wagrain - Austria; Sauris-Zahre - Italia; Isola del Giglio - Italia; Castelo Novo - Portugalia; Rasinari - Romania; Bohinj - Slovenia; Rupit - Spania; Alquézar - Spania; Guadalupe - Spania; Murten - Elveția; Andermatt - Elveția.


Cautare