Vanzatorii ambulanti maltezi

În mod tradițional, vânzătorii ambulanți maltezi își câștigau existența călătorind dintr-un sat în altul, unde gospodinele așteptau cu răbdare să cumpere sau să comande orice aveau nevoie.

Produsele vândute de acești vânzători variau de la articole de uz casnic, cum ar fi oale de gătit și rechizite pentru curățenie, până la produse alimentare precum pâinea, peștele și legumele. Când ajungeau la destinație, vânzătorii anunțau ce vindeau, rupând tăcerea zilei. În timp ce majoritatea vânzătorilor își transportau bunurile în moduri diferite, cum ar fi pe cap, pe umeri, în mănunchiuri și chiar în cărucioare vechi, încărcăturile mai grele erau transportate cu căruțe trase de cai sau măgari. Ulterior, aceste cărucioare au fost în mare parte eliminate, fiind înlocuite cu dube și camioane.

Unii dintre acești vânzători pot fi încă văzuți în toata Malta, servind ca o amintire a unei epoci diferite. În timp ce majoritatea vânzătorilor și-au modernizat configurația, unii optează pentru a păstra cărucioarele tradiționale. Vanzatoii ambulanti de peste “Tal-Ħut”, care se numără printre vânzătorii stradali care sunt încă destul de abundenți în zilele noastre, sunt adesea văzuți conducând prin sate cu cele mai proaspete capturi. Vânzători ambulanti de fructe ficus, cunoscuți sub numele de Tal-Bajtar, folosesc în mod tradițional cântare pentru vase pentru a-și cântări fructele. Uneori, fructele erau chiar decojite pentru ca clienții să le mănânce din mers.

Brutarii ambulanti, cunoscuți sub numele de Tal-Ħob, obișnuiau să călătorească prin sate în căruțe trase de catâri, purtând numeroase feluri de pâine, inclusiv emblematica ftira. În zilele noastre, brutarii ambulanti își vând produsele pe străzile din Malta și Gozo, fără catar. Bigilla este un tartinat tradițional maltez făcut din fasole, iar vânzătorii care o vând, cunoscuți sub numele de tal-bigilla, pot fi încă văzuți în toata insula. Vânzători de fructe și legume, cunoscuți sub numele de Tal-Ħaxix sunt încă văzuți relativ frecvent în zilele noastre, conducând cu dube și camioane dintr-un sat în altul vânzând cele mai proaspete legume si fructe disponibile.