La Cecina, placinta cu faina de naut

Originea Cecinei pare să dateze din august 1284, anul nefavorabil al bătăliei de la Meloria, in care Pisa a fost învinsă de republica maritimă rivală Genova.

 

Corăbiile genoveze s-au trezit implicate într-o furtună și niște butoaie de ulei și făină de năut s-au răsturnat și s-au umezit cu apă sărată. Proviziile erau rare, astfel că amestecul de năut și ulei uscat la soarele de august a devenit un fel de clătită, numita de genovezii, în batjocură „Aurul Pisei”.

INGREDIENTE (pentru 4-6 persoane): 300 g faina de naut; 1,5 litri apa rece; 1 pahar ulei de masline extravirgin; sare si piper dupa gust.

Se amestecă făina de năut în 1 litru și jumătate de apă rece, până când amestecul este lichid și fără cocoloașe. Adăugați 1 pahar de ulei de măsline extravirgin și o linguriță de sare. Se amestecă bine și se lasă o jumătate de oră. Între timp, ungeți o tavă mare cu un strop de ulei și preîncălziți cuptorul la 220 de grade. Se toarnă amestecul de năut pe tavă și se dă la cuptor pentru aproximativ 15 minute. Cecina va fi gata când s-a format o crustă aurie la suprafață. Se presara cu piper, se taie felii si se serveste fierbinte!