Ciresele din Lari

Indicația geografică protejată „Ciliegia di Lari” se referă la fructele cireșului dulce Prunus avium L, din familia Rosaceae, cultivate in provincia Pisa, Italia.

Aceasta acoperă o gamă largă de soiuri, de la cele cu pulpă delicată până la cele cu o textură fermă și crocantă, cu pieliță lucioasă, a cărei culoare variază de la roșu aprins până la roșu închis. Există, de asemenea, soiuri locale combinate, care extind gama disponibilă pentru consumatori și care oferă calități suplimentare. Aria de producție a „Ciliegia di Lari” se caracterizează prin soluri și condiții climatice deosebit de propice pentru cultivarea cireșilor. Acești factori influențează în mod direct calitatea fructelor, care se datorează dulceții lor naturale (grade Brix). Prin urmare, fructele pot fi recunoscute și de consumatori la punctele de vânzare din cadrul marilor lanțuri de vânzare cu amănuntul, unde produsul este comercializat sub denumirea „Ciliegia di Lari”.

Experiența fermierilor locali, transmisă din generație în generație și susținută de cercetările actuale și de utilizarea unor tehnici de cultivare specifice, a pregătit terenul pentru cultivarea cu succes a „Ciliegia di Lari” de-a lungul timpului, aceasta devenind parte a patrimoniului istoric, tradițional și cultural al unei zone în care Lari este principalul centru de conservare și de dezvoltare. Începând cu secolul al XVIII-lea, în piața de sub arcadele din Lari, care era una dintre cele mai mari și mai prestigioase piețe din provincia Pisa până în anii 1950, cireșele erau produsele privilegiate. Acestea erau foarte apreciate de angrosiști și de consumatori, atât pentru că aveau un gust delicios, cât și pentru că se coceau timpuriu, factori care au stimulat și mai mult producția, dar și pentru că aceste cireșe aveau un preț bun. Având în vedere importanța economică și culturală a cireșului pentru Lari, în 1957 a fost organizat, la inițiativa unor localnici, primul „Festival al cireșelor” din Lari. Fără îndoială, acesta este unul dintre cele mai vechi evenimente de acest tip, fiind și cel mai cunoscut, la care participă sute de vizitatori. Începând din 1957, au fost organizate nu mai puțin de 66 de „Festivaluri ale cireșelor din Lari” fără întrerupere până în prezent. Aprecierea produsului ca ingredient este, de asemenea, evidentă în rețetele pentru deserturi.