Nuielusa lui Mos Nicolae

In noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii, dar si cei mari il asteapta pe Mos Nicolae, sfantul bland, unul dintre cei mai indragiti, care le aduce in cizmulitele si ghetutele curatate cu grija un mic dar, alaturi de o nuelusa.

Legendele si traditiile dedicate lui Mos Nicolae vorbesc despre puterea lui neobisnuita, invocata de soldatii care porneau la lupta, de ajutorul dat ca stapan al apelor, marinarilor, de grija purtata sufletelor, de sprijinul acordat fetelor sarace la maritat. De aici, de la legenda potrivit careia Sf. Nicolae a lasat noaptea la usa sau fereastra casei trei fete sarace, trei pungi cu aur, pentru ca acestea sa se marite dupa cuviinta si sa nu ajunga sa se vanda, s-a ajuns la obiceiul de a face daruri, pe ascuns, in noaptea de Ajun a Sf. Nicolae.

Nuielusa sau batul Sf. Nicolae este o interpretare si preluare a unui fapt din istoria bisericeasca. Sf. Nicolae, episcop al Mirelor Lichei (langa Sion), a facut parte dintre cei 318 parinti episcopi care, la Sinodul Ecumenic de la Niceea din 325, au combatut erezia lui Arie (ce nega esenta divina a Mantuitorului). Se spune ca, in focul disputei, Sf. Nicolae, altfel de o blandete iesita din comun, l-ar fi palmuit pe eretic, amintirea gestului sau pedepsitor dainuind in constiinta populara prin „batul lui Mos Neculai”.

 

 


Cautare