Un viitor mai bun pentru femeile din rural

România își propune prin Planul Național Strategic 2023-2027 să combată inegalitățile din mediul rural, mai ales ca in România, numărul femeilor care activează în agricultură e destul de scăzut.

Exercițiile financiare anterioare au arătat că femeile au fost implicate cu succes atât în accesarea măsurilor dedicate tinerilor fermieri, dar și în turismul rural, în special în agro-turism, prin urmare, se identifică nevoia unei mai mari absorbții a forței de muncă, iar populația de gen feminin reprezintă o resursă umană disponibilă în acest context, care-și propune stimularea antreprenoriatului, în special în rândul tinerilor și femeilor. Cu totul altfel stau lucrurile în sectorul legumicol sau cel de flori, unde femeile sunt majoritare. Totodată, agroturismul, sector sustinut prin PNS, este de asemenea practicat cu precădere de femei. Potrivit datelor, prin intermediul fondurilor europene pentru agricultură și dezvoltare rurală, respectiv Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, au obținut finanțare 11.531 de femei care implementează afaceri în agricultură, dar și investiții neagricole din zonele rurale. Totodată, din totalul femeilor beneficiari de fonduri europene, 7.223 reprezintă categoria tinerilor fermieri – sub 40 de ani.

În pofida obiectivelor din PNS, datele APIA arată o reducere a numărului de femei care au solicitat cereri de plată în ultimii trei ani. Astfel, în 2022 au fost 283.262 de femei înregistrate cu cerere de plată, din numărul total al femierilor care conduc exploatații agricole înregistrați de APIA era de aproape 850.000. Un studiu publicat de Corteva Agriscience, una dintre companiile care desfășoară programe pentru susținerea femeilor din mediul rural, arată faptul că femeile încă percep discriminarea de gen în agricultura românească ca fiind un fenomen răspândit. Aproape 54% dintre respondente au remarcat că în agricultură femeile, prin comparație cu bărbații, au mai puține șanse de a primi finanțare în cazul unei achiziții mari de afaceri (54%); au mai puțin timp de dedicat pentru ele și pentru hobby-urile lor (52%) și au mai puține oportunități de carieră (49%), precum și un venit mai mic (40%). Comisia Europeană a aprobat Planul Național Strategic 2023-2027 (PNS) al României prin care si femeile din rural și agricultura românească vor beneficia de 15,83 miliarde de euro.

Sursa: EURACTIV.RO

 


Cautare