Localitate intreprindere sociala

Satul Alston Moor din Cumbria prin inovare socială, a devenit prima localitate din Marea Britanie certificata ca ‘Oraș întreprindere socială’.

Cu o populație de 2.100, acest sat minier și-a pierdut minele în 1950. Treizeci de ani mai târziu, cel mai mare angajator din zonă, o turnătorie de oțel cu peste 200 de angajați, s-a închis de asemenea, conducând la o perioadă prelungită de declin, ceea ce a dăunat și mai mult satului dată fiind amplasarea îndepărtată. Totuși, un moment de cotitură s-a ivit în 2002 când satul a fost ocolit de furnizorii de servicii de internet, iar comunitatea s-a mobilizat și a înființat propriul serviciu de broadband local, Cybermoor.

Când un magazin local s-a închis, comunitatea s-a mobilizat din nou, iar în timp s-a dezvoltat un nou sistem dinamic local. În acest moment în zonă sunt înregistrate 24 de întreprinderi sociale, variind de la brutărie și gimnaziu la un plug de zăpadă al comunității și stație de cale ferată de patrimoniu, toate administrate de voluntari. Fiecare dintre ele este o afacere separată, însă toate trebuie să beneficieze și să re-investească profiturile înapoi în economia locală. Cu peste 50 intreprinderi noi, sute de voluntari implicați și o cifră de afaceri anuală de 2.2 milioane lire sterline, Alston Moor a fost premiat de catre jurații premiilor Întreprinderi Sociale UK, care l-au descris drept “un model care să fie preluat în alte comunitati de mici dimensiuni”.

 


Cautare